La mai puţin de o lună după ce a anunţat că se retrage din programul „Prima Casă", ING a lansat, la costuri comparabile, un  produs menit să concureze creditul garantat de Guvern. Cea mai importantă diferenţă o constituie avansul de 25%, banca finanţând maximum 75% din valoarea raportului de evaluare. În plus, faţă de „Prima Casă", nu mai sunteţi condiţionat de deţinerea în proprietate, în trecut sau în prezent, a unei locuinţe.

6605-primacasa.jpgPentru a testa modul în care consultanţii ING răspund solicitărilor potenţialilor clienţi, capital.ro a iniţiat o nouă acţiune din seria „INCOGNITO". Locaţia aleasă a fost una centrală - zona Unirii.

În ciuda apropierii orei când, de obicei, se ia pauza de masă, angajaţii din office-ul ING ar fi putut trece „testul de politeţe" chiar şi din partea celui mai sever inspector de personal.

Reporterul „deghizat" în client interesat de creditul „ING de casă nouă" a plecat aproape lămurit, micile scăpări, dacă există, fiind datorate mai degrabă noutăţii produsului. Lucrurile care au rămas în suspensie, cum ar fi finanţarea achiziţionării unei locuinţe „la roşu", urmează a fi lămurite, cu promisiunea din partea consilierului ING că va trimite răspunsul pe e-mail.

Grad de îndatorare de până la 50% din venituri

Gradul de îndatorare acceptat este de până la 50% din venituri, procentul fiind stabilit în funcţie de scoringul pe care îl obţine solicitantul. Pentru stabilirea scoringului se iau în calcul mai multe elemente, printre care veniturile, natura acestora, sursa lor, nivelul studiilor, numărul persoanelor aflate în întreţinere, deţinerea sau nu a unei proprietăţi etc.

Banca impune, de asemenea, un  venit  minim obligatoriu de 1.800 de lei net. Sunt acceptate integral veniturile din salarii, pensii, rentă viageră (pentru sportivii de performanţă) sau cele obţinute în calitate de cenzor sau administrator al unei companii.

Se acceptă, de asemenea, parţial şi alte tipuri de venituri. Astfel, veniturile din drepturile de autor sunt acceptate în proporţie de 75%, iar cele din activităţi liberale, din chirii sau din dividende sunt acceptate în proporţie de 50%.

Dobânda: 5,5% în primul an

Creditele se acordă exclusiv în euro, pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de ani, dobânda fiind fixă în primele 12 luni, respectiv 5,5%. După fiecare 12 luni, dobânda poate fi modificată în funţie de evoluţia unui indicator numit „rată de referinţă". Acesta este definit în contractul pe care îl veţi încheia cu banca drept „cost de finanţare stabilit în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare şi de contextul economic general", fără a depăşi însă un nivel maxim determinat printr-o formulă de calcul ce va fi cuprinsă, de asemenea, în contract.

Această dobândă este ceva mai mare decât cele aplicate de către băncile din „Prima Casă".

La un credit de 60.000 de euro pe 20 de ani, prin „Prima Casă" rata este în jur de 400 de euro, în funcţie de bancă, iar la „ING de casă nouă", în aceleaşi condiţii, rata calculată de către consilierii băncii este de 411 euro.

În ceea ce priveşte actele necesare, acestea sunt oarecum similare cu cele solicitate şi în cadrul programului „Prima Casă", respectiv cerere de creditare, acte de identitate, pentru titular şi codebitor, dacă este cazul, acord de consultare a Biroului de credit, adeverinţă de salariu (standard) şi actele de proprietate ale imobilului care urmează a fi cumpărat, respectiv cadastru, intabulare precum şi o adeverinţă de la Administraţia Financiară că imobilul este liber de sarcini.

Sursa

20 August 2009