2010 a adus mult aşteptata stabilitate pe piaţa imobiliară din Bulgaria şi a fost, în mod cert, un an mai bun decât 2009, în ciuda faptului că nu a reuşit să stopeze ieftinirea imobilelor.

15663-bulgaria_country_image.jpgPotrivit datelor Bulgarian Properties, anul acesta cine a vrut să vândă o casă sau un teren în Bulgaria a făcut un discount de aproximativ 5%, în timp ce un studiu atent al tranzacţiilor efectuate indică, în medie, o scădere a preţurilor de 10% pe piaţa imobiliară. Acest procent variază foarte mult de la o zonă la alta, pornind de la 2% şi ajungând chiar până la 15%.

În ceea ce priveşte segmentul de lux, în 2010 preţurile s-au stabilizat şi au rămas aproape de valorile din anul precedent, drept pentru care este de aşteptat ca mulţi investitori, atât bulgari, cât şi străini să îşi arate interesul faţă de acest tip de proprietăţi.

Tendinţele de pe piaţa imobiliară din Bulgaria în 2010

În 2010 numărul tranzacţiilor încheiate pe piaţa imobiliară a crescut cu circa 10% faţă de 2009, cea mai activă zonă fiind cea a capitalei Bulgariei.

Studiul Bulgarian Properties arată că anul acesta a crescut considerabil, cu 20 de procente, şi numărul de tranzacţii care au avut ca obiect proprietăţi situate pe plajă, ale căror preţuri au rămas aceleaşi ca în 2009. În plus, a crescut numărul celor interesaţi că cumpere o casă de vacanţă la preţuri scăzute. Pe de altă parte, Bulgaria s-a confruntat cu o scădere a interesului faţă de zona rurală, unde preţurile au continuat să se micşoreze.

Anul acesta, pe piaţa imobiliară bulgărească a crescut numărul cumpărătorilor ruşi cu 40% faţă de 2009, însă nu a mai apărut nici măcar un englez interesat să achiziţioneze un imobil în această ţară.

Specialiştii Bulgarian Properties atrag atenţia asupra faptului că încă nu există semne convingătoare care să arate că Bulgaria a ieşit din criză, întrucât oamenii nu simt încă efectele revenirii economiei.


Care au fost cele mai căutate apartamente din Bulgaria în 2010?

Pe de o parte, este vorba despre apartamentele din sudul şi estul Sofiei, cu o suprafaţă cuprinsă între 50 şi 100 mp, care costă între 35.000 şi 90.000 de euro. Apoi, cumpărătorii au fost interesaţi de apartamentele din alte oraşe mari din Bulgaria, cu preţuri care pornesc de la 25.000 şi ajung la 40.000 de euro. De asemenea, au fost la mare căutare apartamentele de vacanţă, pentru care cumpărătorii străini - ruşi, în special - au arătat un interes crescut. Studiul Bulgarian Properties arată că staţiunile preferate au fost cele de pe coasta Mării Negre, cu preţuri cuprinse între 20.000 şi 40.000 de euro.15662-1289318142.jpg

Previziuni pentru 2011

Specialiştii Bulgarian Properties consideră că, dacă economia Bulgariei va merge anul viitor în direcţia bună, piaţa imobiliară îşi va reveni după şocul scăderii dramatice din 2009, preţurile proprietăţilor vor rămâne stabile, numărul de tranzacţii va creşte, iar de la finalul lui 2011 până în primăvara lui 2012 preţurile vor creşte cu 2-5%.

Sfaturi pentru cumpărători

Cei care doresc să cumpere proprietăţi în Bulgaria trebuie să ştie că acum este momentul potrivit, arată studiul realizat de Bulgarian Properties. Chiar dacă piaţa nu a ajuns la cel mai jos nivel, este pe cale să o facă, iar cine mai aşteaptă ar putea rata nişte oportunităţi extraordinare.


16 December 2010