Perioada de criză a schimbat planurile celor care aveau de gând să îşi cumpere o locuinţă. Instabilitatea economică şi nesiguranţa locului de muncă îi convinge pe mulţi să renunţe la gândul unei achiziţii, iar un număr mare dintre cei care totuşi încearcă un asemenea demers este respins de bancă, pe exact aceleaşi considerente. Motiv pentru care numărul chiriaşilor creşte în toată Europa, la fel ca şi nivelul chiriilor. Statistic vorbind, România nu face excepţie.

19568-03_analiza.jpgPotrivit ultimului raport al Institutului de Statistică, începutul acestui an a adus chirii cu 8,3% mai mari decât cele calculate la începutul anului 2008. Nivelul chiriilor în lei pare să se fi menţinut constant în ultimii doi ani.

De cealaltă parte însă, activitatea agenţiilor imobiliare pare să arate o cu totul altă realitate. În acest caz, chiriile sunt anunţate în euro, iar comparativ cu ofertele de acum trei ani, preţurile par să fi scăzut cu 35-45%. Dar acest procent capătă alte valori, mai puţin şocante, dacă este ajustat valutar.

19565-grafic-1.jpg

„Dacă luăm însă în considerare faptul că în ultimii trei ani, leul s-a devalorizat în faţa euro cu aproximativ 16%, ar rezulta o scădere a chiriilor in lei de 25-30%. Deşi procentele diferă în funcţie de oraş şi de tipul de locuinţă, este evident faptul că acum, chiriile calculate în lei sunt mai mici decât în 2008 şi 2009.", arată Cristian Orgonaş, analist economic.

Diferenţele dintre cele două realităţi însă, cea a INS şi cea a pieţei, sunt foarte mari, motiv pentru care este greu de ales un reper imobiliar. Totuşi, rezultatele statistice care contrazic mersul pieţei pot fi justificate prin faptul că INS ar putea lua în considerare doar piaţa oficială a chiriilor, în condiţiile în care 90% dintre chiriaşi sunt la negru.

Cum au evoluat chiriile în Europa

Pe cât de şocante par scumpirile anunţate de INS în România, pe atât de naturale sunt ele la nivel internaţional. Dacă ne bazăm pe creșterea de 8,3% anunţată de INS, România intră exact la jumătatea topului celor mai mari scumpiri europene pe piaţa chiriilor, în ultimii trei ani. România se află deci pe locul 13 în rândul celor 31 de ţări europene pentru care Eurostat oferă date. Dintre cele 31 de ţări, în 26 au crescut chiriile exprimate în monedă naţională, între februarie 2008 şi februarie 2011. Dintre celelalte câteva ţări în care s-au simţit ieftiniri, de remarcat este Irlanda, cu scăderi de peste 20%. La polul opus se afla Cehia, Turcia şi Bulgaria cu creşteri de peste 20%.

19566-grafic-2.jpg

România are printre cele mai mici cheltuieli cu chiriile din Europa

Tot în baza chiriilor oficiale, România se găseşte pe unul dintre ultimele locuri ale ţărilor în funcţie de ponderea cheltuielilor cu chiria în coşul de produse şi servicii care stau la baza calculului inflaţiei. Aceasta este la noi de 0,7%, comparativ cu 14,3% cât este în Elveţia şi 10,4% în Germania, fruntaşele acestui top. Este de menţionat aici diferenţa de mentalitate pe care o au românii faţă de germani, de exemplu. În timp ce la noi, peste 90% din populaţie are o proprietate, în Germania jumătate din populaţie nu are o locuinţă proprie.


4 July 2011