Traian Băsescu a transmis deja un avertisment despre revenirea crizei economice şi în România, la fel cum se simte deja în ţările care păreau să capete un avânt economic. Preşedintele are deja şi un set de soluţii: „suntem pregătiţi să ne rugăm la Dumnezeu, Franţa şi Germania". Nu este tocmai cel mai convingător plan de salvare economică.

20860-criza_internationala.jpgDe altfel, specialiştii internaţionali vorbesc deja despre faptul că ţările din Europa Centrală şi de Est au puţine posibilităţi de a susţine economia locală. Situaţia României este fragilă.

Exporturile spre Vest joacă un rol vital pentru România

România este văzută, de către specialiştii internaţionali, drept o anexă consumatoare de resurse, la nivel european. La fel ca şi alte ţări de dimensiuni reduse din Europa Centrală şi de Est, România este considerată prea mică pentru a avea un consum intern semnificativ. Astfel, funcţionarea economiei noastre depinde de cererea din Vest, cea mai mare piaţă de export a statelor din regiune. În perioade de calm economic, acest lucru este cât se poate de constructiv. Dar în contextul dat, acest lucru ne transformă într-o ţară greu de salvat.

„Ungaria este deja împovărată de datorii şi de nevoia unei consolidări fiscale. Situaţia României este atât de fragilă, că a încheiat recent (în mod prudent) un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Alte ţări dispun, de asemenea, de un arsenal limitat. Polonia, unde statul a accelerat împrumuturile în 2009, are un spaţiu redus de manevră, întrucât îndatorarea se apropie de nivelul maxim permis prin lege", arată Financial Times.

Poate tocmai de aceea, Băsescu invocă acum şi ajutor divin, pe lângă strategiile plauzibile de revenire economică. Nu este tocmai ce îşi doresc românii să audă, dar preşedintele a subliniat faptul că este vorba despre şansă. Dacă ţărilor dezvoltate le merge bine, atunci la fel ne va merge şi nouă.

„Vedem toţii că multe din ţările care păreau că-şi reiau creşterea au început să dea înapoi din punctul de vedere al creşterii, al şomajului. De aceea, guvernarea noastră, în continuare, se va desfăşura sub egida prudenţei. Ştim ce avem de făcut în situaţia în care se deteriorează mediul economic în Europa. Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu, şi la Germania, Italia, Franţa, Spania, pieţele către care noi exportăm, să-şi menţină un nivel de creştere acceptabil, pentru ca influenţa pe România să fie cât mai mică", a spus Băsescu.

În contextul crizei, România a împrumutat, preventiv, peste 2 miliarde euro

Dincolo de acest plan, Băsescu militează pentru cumpătare în cazul cheltuielilor din bani publici, mai ales în perspectiva alegerilor de anul viitor. Un îndemn cerebral, dar mai uşor de spus decât de aplicat, după cum a demonstrat timpul.

„Va trebui să fim pregătiţi ca, în anul 2012, să nu facem paradă electorală cu banii publici şi să facem ce trebuie", a adăugat Băsescu.

Una dintre măsurile realiste anti-criză luate de statul român a fost prelungirea înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, prin care ni s-a acceptat finanţarea cu 3,5 miliarde de euro, respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

CITEȘTE ȘI Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu


12 September 2011