Criza reorientează investitorii: terenurile agricole şi pădurile se află în topul invesţiilor din 2009Cele mai multe investiţii înregistrate la nivel naţional, începând cu jumătatea anului 2008 şi până în prezent, au fost înregistrate în sectorul terenurilor agricole şi forestiere, se arată în cel mai recent studiu realizat de către compania Regatta, cea mai importantă companie de consultanţă şi brokeraj în real estate, cu capital integral românesc.  

Analiza realizată pentru perioada 2004-2009, evidenţiază că un segment de piaţa foarte puţin exploatat şi într-o foarte mică măsură vizibil a fost cel al tranzacţiilor imobiliare realizate cu terenuri agricole şi forestiere, deşi în ultima perioadă cererile înregistrate pentru aceste tipuri de proprietăţi sunt tot mai numeroase.

De la începutul anului 2004, până în trimestrul IV al anului 2008, preţurile pentru aceste tipuri de investiţii au avut o evoluţie constant ascendentă. Media preţurilor de vânzare ale terenurilor agricole era de 200 euro / hectar în 2004, iar la sfârşitul lui 2008 preţul pentru un hectar ajunsese la peste 2.700 euro. Cele mai căutate terenuri, care au înregistrat preţuri de vânzare peste aceste valori, sunt cele cu o calitate superioară a solului, împărţite în parcele unificate şi compacte, cu suprafeţe de peste 150-200 hectare.

În cazul terenurilor forestiere evoluţia a fost aproape similară, însă suprafeţele tranzacţionate sunt mult mai mari, iar preţul mediu de vânzare este cu 20%-25% mai ridicat decât în cazul terenurilor agricole.

Rezultatele studiului arată că aceste segmente imobiliare sunt cel mai puţin afectate de situaţia economică dificilă ce caracterizează în prezent piaţa. În ultimele 6 luni, cele două sectoare au înregistrat scăderi de doar 10%, iar interesul pentru achiziţionarea lor a rămas constant, spre deosebire de alte segmente imobiliare care au înregistrat scăderi de preţuri de până la 40%, iar numărul doritorilor pentru acestea s-a diminuat chiar şi cu 50%.

”Situaţia economică incertă determină din ce în ce mai mulţi investitori să îşi îndrepte fluxurile financiare către business-uri şi proprietăţi ce generează venituri sigure; aceste venituri provin din satisfacerea nevoilor de bază (producţia şi distribuţia de alimente este una dintre direcţii), alături de energie şi servicii pentru sănătate.

Într-o perioadă în care unul din principalele deficite ale României este lipsa de produse agricole, şi se preconizează că acest deficit se va accentua în următorii ani, investitorii se concentrează pe aceste segmente, pentru ca le pot asigura o siguranţă financiară şi un profit, chiar şi în vreme de criză.” a declarat Alexandru Niţescu, Manager Departament Proiecte şi Investiţii al companiei Regatta.

Studiul relevă o serie de factori ce au contribuit la menţinerea stabilităţii pe aceste sectoare imobiliare:

  1. Fragmentarea proprietăţii, ce a condus la o creştere naturală a preţurilor, deoarece suprafeţele mici nu au fost căutate
  2. Suprafeţele compacte nu sunt numeroase, iar cele ce beneficiază de o calitate ridicată a solului ori a masei lemnoase sunt şi mai putine.
  3. Sunt singurele produse care au generat venituri din exploatare, a căror valoare a evoluat crescător în mod predictibil (atât preţul produselor agricole, cât şi cel al masei lemnoase au înregistrat evoluţii predictibile şi cu ritmuri de creştere sănătoase).
  4. Marile exploatări agricole au început să fie vizibile în România abia în ultimii 2 – 3 ani (cele mai mari exploatări agricole în prezent se bazează pe arendarea terenurilor şi nu pe deţinerea în proprietate)

“Suntem o companie cu capital exclusiv românesc şi activăm de peste 16 ani în această industrie. Cunoscând nevoile acestei pieţe, ne-am implicat încă de acum trei ani în astfel de tranzacţii, numărându-ne printre puţinele companii de brokeraj imobliar care oferă consultanţă şi brokeraj în sectorul terenurilor agricole şi al celor forestiere.

Portofoliul nostru se extinde tot mai mult pe acest segment de piaţa, înregistrând foarte multe solicitări pentru astfel de achiziţii. Luând în calcul aceste aspecte, pe lângă diversificarea portofoliului, o alta directie strategica in aceasta perioada este si atragerea in echipa Regatta a celor mai valorosi profesionişti din această industrie pentru a continua dezvoltarea companiei.”, a mai adăugat reprezentantul Regatta.

Cu 16 ani de activitate pe piaţa imobiliară din România, Regatta este unul dintre jucătorii cheie din acest domeniu, fiind în prezent cea mai mare companie cu capital integral românesc din această industrie. Cele 3 mari divizii ale companiei – consultanţă şi brokeraj imobiliar, consultanţă financiară şi property management, prin cele 16  departamente, oferă consultanţă imobiliară ce acoperă toate sectoarele pieţei de profil, fiind concentrată în special pe sectorul comercial, pe property management şi pe servicii financiare. Regatta oferă servicii de calitate la standarde internaţionale, concurând cu succes cu multinaţionalele prezente în România, fiind apreciată drept cel mai important brand românesc din industria de real estate.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Sheila Giafer – The Practice
0040 751 751 307;
[email protected]

1 April 2009