În primele nouă luni ale anului, acest segment a scăzut cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

Foto::adevarul.ro"Dacă la şase luni piaţa materialelor de construcţii scăzuse cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, după circa nouă luni înregistrăm o scădere de 28,5%.

Cele mai afectate segmente ale industriei materialelor de construcţii sunt cele de betoane, termopane şi corpuri de zidărie", a precizat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Vânzările mai mici au dus la o ieftinire a materialelor de construcţii de până la 12% în primele luni din 2009.

"Preţurile de la produsele de import nu au scăzut deloc, chiar s-au majorat cu circa 10% după variaţia de curs, iar la noi preţurile la producător au scăzut de 10-12%, în funcţie de gama de produse, în schimb e rău că ne-au crescut costurile de producţie", a explicat preşedintele APMCR.

Şi pentru că treaba nu merge, angajatorii s-au văzut nevoiţi să reducă personalul. Astfel, numărul angajaţilor din sectorul materialelor de construcţii s-a redus în acest an cu 22% faţă de anul trecut, mai exact cu 12.000, din cauza crizei economice, a declarat pentru NewsIn preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

"Este jalnic la acest segment. Avem o scădere de 22% a numărului angajaţilor faţă de perioada similară a anului trecut. Au fost daţi afară 12.000 de oameni din sectorul materialelor de construcţii", a spus Claudiu Georgescu.

Reprezentanţii APMCR sunt de părere c în ceea ce priveşte evoluţia sectorului de materiale de construcţii pe perioada crizei ar trebui gândită o strategie pe termen lung pentru ieşirea din actuala situaţia economică, o strategie sustenabilă care să ofere printre altele facilităţi  investitorilor străini ce ar trebui stimulaţi să investească pe termen mediu sau lung.

 

22 October 2009