Cei mai multi bucuresteni care coboara acum la statia de metrou Petrache Poenaru (fosta Semanatoarea) nu se mai indreapta spre zona in care acum 15 ani se construiau anual 600-700 de combine agricole, ci intra in primele doua cladiri de birouri ale proiectului Sema Parc, imbracati la costum sau "casual" pentru firmele de IT sau din alte domenii care isi au sediul acolo.

sursa:zf.roLanga cele doua imobile imbracate in sticla verde se afla un teren de 1,3 ha, imprejmuit cu un gard de tabla, pe care ar trebui inceputa in acest an constructia la alte doua cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila de 33000 de metri patrati, in care ar putea lucra inca cel putin 1.000 de oameni.

Pentru asta insa este nevoie ca firmele sa caute sa faca noi angajari, pentru a avea nevoie de spatiu, iar bancile sa finanteze o buna parte din costurile cu constructia, deoarece putine au fost cazurile in care dezvoltatorii au mizat toti banii proprii pe un proiect imobiliar.

"Suntem in negocieri cu mai multe banci si avem un acord nescris pentru obtinerea unui credit sindicalizat de la doua banci si o societate de leasing. Nu se poate ca piata birourilor sa fie chiar zero in momentul de fata, referindu-ma la proiectele de peste 20.000 de metri patrati, care pot schimba fata orasului", spune omul de afaceri Ion Radulea, proprietarul platformei de 40 de hectare de la Semanatoarea, destinata realizarii unui megaproiect imobiliar.

Conform planurilor initiale, cele doua cladiri pentru a caror constructie Radulea incearca sa obtina macar 40 de milioane de euro de la banci (dintr-o investitie totala de 70 mil. euro), ar fi trebuit deja sa fie intr-un stadiu avansat de executie, dar criza nu a ocolit niciun investitor in imobiliare.

"Deocamdata criza ne-a tinut in loc un an si jumatate si ne va mai tine un an si jumatate, luand in calcul felul in care era gandit intregul proiect in ansambu, care inainteaza acum la relanti", spune Radulea, care vrea sa construiasca la Semanatoarea nu doar birouri, ci si locuinte si spatii comerciale.






Sursa

19 March 2010