Aproape 20.000 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă sau faliment, de la începutul anului, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din companiile care au ca obiect principal de activitate construcţiile.

www.zf.ro"La momentul aderării, ne aşteptam ca firmele de construcţii să capoteze, pentru că aşa s-a întâmplat şi în alte state, precum Polonia, Cehia, însă la noi nu s-a întâmplat aşa. Din păcate, în anul 2009, sunt 19.500 de firme care au ca obiect principal de activitate construcţiile care au intrat în insolvenţă, din aproape 100.000 companii.

Din cinci firme, una a intrat în insolvenţă sau faliment", a declarat miercuri Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Principalele cauze care au condus la falimente sunt: neîncasarea creanţelor, subfinanţarea lucrărilor, precum şi înăsprirea condiţiile pentru acordarea creditelor.

"O primă greşeală a fost că acest sector s-a bazat prea mult pe creditarea din partea băncilor. Avem multe cazuri când societăţi de dezvoltare pe imobiliare  cumpărau un teren şi sperau să îl finanţeze prin credite de la bănci. Au fost proiecte vândute prin 2007 în faza de proiecte pe hârtie. Deci nici măcar fundaţia nu era pusă", a afirmat avocatul Gheorghe Piperea, preşedintele societăţii "Piperea şi asociaţii".

18 November 2009