La trei luni de la declanşarea insolvenţei în cazul importatorului şi distribuitorului de materiale pentru decoraţiuni interioare Piritex, controlat de omul de afaceri prahovean Petrică Uşurelu, a venit rândul concurenţilor lor să se confrunte cu aceeaşi situaţie. Judecătorii orădeni au acceptat cererea de intrare în insolvenţă a companiei Proges.

25581-proges_0ef4673c91.jpgCauzele principale care au determinat intrarea în insolvenţă a unuia dintre principalii importatori şi distribuitori de materiale pentru amenajări interioare sunt reducerea sau anularea limitelor de credit furnizate de companiile de asigurări furnizorilor, recuperarea cu mare întârziere a banilor din piaţă, reducerea vânzărilor pe fondul crizei economice şi în special creşterea ponderii creanţelor litigioase (foarte multe firme de construcţii sau clienţi revânzători au intrat la rândul lor în insolvenţă).

Cei trei acţionari ai Proges, Claudiu Ilonta, Cristian Sim şi Cristian Copăcean au intenţionat să îşi vândă afacerea încă din 2010, dar fără succes. Distribuitorul ajunsese în 2008 la o cifră de afaceri de 100 mil. euro.

„Toate acestea sunt caracteristici generale ale mediului de afaceri în această perioadă şi au ca efect lipsa lichidităţilor, făcând imposibilă achitarea datoriilor companiei. Este ceea ce s-a întâmplat şi în cazul Proges. Tocmai de aceea credem că implementând un plan de reorganizare adecvat vom reuşi să readucem compania pe profit, iar Proges va fi în continuare un important jucător economic”, a declarat Radu Lotrean, coordonatorul departamentului de ofertare al Casei de Insolvenţă Transilvania, care a fost numită administrator judiciar al Proges.

Conform managementului Proges, ţinta în perioada următoare este ieşirea rapidă din starea de reorganizare judiciară. Strategia de dezvoltare şi extindere a activităţii comerciale pe piaţa românească va continua conform planurilor, vizând reducerea costurilor operaţionale într-un mod sustenabil, dar mai ales creşterea vânzărilor şi îmbunătăţirea profitabilităţii.

Proges are 25 de magazine şi centre logistice, precum şi o reţea de peste 1000 de clienţi revânzători pe tot teritoriul ţării. Proges s-a extins şi în afara ţării încă din 2007, când a deschis un magazin în Ungaria şi ulterior a pătruns şi pe piaţa din Moldova.

Recent, Piritex, principalul concurent al Proges, a intrat în insolvenţă, după ce în 2010 a raportat o pierdere netă de 1,8 mil. euro.

 

Sursa

11 July 2012