Madrid reprezintă o atracţie imobiliară atât pentru investitorii străini, cât şi pentru cumpărătorii spanioli. În parte, pentru că este capitala Spaniei, dar mai ales datorită arhitecturii deosebite, facilităţilor moderne, importanţei în lumea financiară şi de afaceri, precum şi a prezenţei celei mai mari universităţi din Spania.

21019-703real_madrid_tottenham4.jpgProprietăţile imobiliare din Madrid nu sunt printre cele mai ieftine, comparativ cu alte oraşe europene. Capitala spaniolă este într-o continuă dezvoltare şi perfecţionare, ceea ce atrage din ce în ce mai mulţi spanioli şi cetăţeni europeni care doresc să locuiască aici. Deşi nu are litoral, Madridul compensează acest lucru prin multe alte avantaje. Mai mult decât atât, clima blândă pe tot parcursul anului face ca oraşul să fie extrem de popular printre locuitorii statelor nordice. Din acest motiv, mulţi dintre nordici au ales să îşi cumpere o casă de vacanţă în capitala spaniolă.

Tot mai mulţi cetăţeni străini au început să investească în proprietăţile imobiliare din Spania. În Marea Britanie, Spania este pe primul loc în topul preferinţelor celor care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă de vacanţă, cu mult în faţa Angliei. În ultimii doi ani, atât cererea, cât şi preţurile au scăzut, dar mulţi specialişti imobiliari spun că această scădere uşoară este doar temporară, ceea ce face să fie perioada perfectă pentru achiziţia unei proprietăţi spaniole.

Cetăţenii străini pot achiziţiona locuinţe, fără nicio restricţie

Madridul este un oraş animat, plin de viaţă, dar destul de costisitor. Cei care îşi permit o proprietate aici, sunt extrem de încântaţi, deoarece este o investiţie profitabilă. Achiziţia unui apartament în capitala Spaniei presupune plata unui avans de 20% din preţ şi încă 10% pentru diverse taxe şi impozite. Nu există restricţii de achiziţie pentru cetăţenii străini.

Preţ mediu al unităţilor locative din Madrid:

• Apartament central - peste 5.200 euro/mp
• Apartament semicentral - aproape 3.000 euro/mp
   Sursa: Numbeo Cost of Living

Cererea pentru închirieri este de cinci ori mai mare decât oferta

Cele două centre urbane principale sunt Inelul Interior şi Inelul Exterior. Pe lângă acestea, sunt multe cartiere rezidenţiale apreciate, situate în suburbiile din sudul Madridului. Cererea pentru locuinţe de închiriat în Madrid este de aproximativ cinci ori mai mare decât oferta, ceea ce face destul de dificil de găsit apartamentul ideal, mai ales în zone centrale, cum ar fi La Latina.

Oferte corespunzătoare pentru studenţi există în cartierul Moncloa, în timp ce oamenii de afaceri se bucură de confortul din Castellana. Cartierele rezidenţiale periferice precum Nuevos Ministerios, Chamartin şi Rios Rosas sunt preferate de către expaţi şi familiile acestora. În anumite zone, există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa, dar nu şi în mijloacele de transport în comun.

Madridul are printre cele mai scăzute niveluri de închiriere a proprietăţilor, din Europa

Nu sunt uşor de găsit apartamente de închiriat în Madrid, deoarece capitala spaniolă se „laudă" cu unul dintre cele mai scăzute niveluri de închiriere din Europa - doar 14% dintre proprietăţile din Madrid sunt oferite spre închiriere. În Zona Centrală (Centro) este destul de bogată oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier, deoarece cartierul găzduieşte sediile multor corporaţii. Contractul de închiriere pentru un astfel de apartament se semnează pentru o perioadă de minimum şase luni, iar cei mai mulţi proprietari doresc în avans chiria pe două luni.

Preţ mediu de închiriere al locuinţelor din Madrid:

• Apartament cu un dormitor - central: 750 euro/lună; semicentral: 470 euro/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 1.450 euro/lună; semicentral: 850 euro/lună
   Sursa: Numbeo Cost of Living

Câteva locuinţe de închiriat pot fi găsite şi în cartiere precum Arganzuela, Retiro şi Salamanca, acest gen de apartamente fiind utilate cu cele mai moderne electrocasnice, facilităţi şi mobilate după cele mai noi tendinţe. Aparatul de aer condiţionat este ceva standard, iar locuinţele mai scumpe beneficiază şi de grădini sau piscine, împărţite cu alţi locatari. Preţul de închiriere al unităţilor locative din zonele centrale este rezonabil pentru o capitală europeană, în timp ce în întinsa zonă Fuencarral-El Pardo, la nord de centrul oraşului, chiria scade considerabil.

CITEȘTE ȘI: Se pregăteşte Spania să calce pe urmele Greciei? 

 

17 September 2011