Scăderea preţurilor la materialele de construcţii, odată cu începerea crizei, şi teama managerilor din grupurile locale distribuitoare de a rămâne cu marfa pe raft au determinat companiile să-şi reducă marjele de profit cu zeci de procente spre sfârşitul anului trecut, unele dintre acestea asumându-şi chiar trecerea pe pierderi.

Foro: Standard.roTotuşi vânzările au mers bine, companiile raportând creşteri între 15-30%, resimţite la nivelul cifrei de afaceri.

Astfel, profitul cumulat raportat de primele patru companii distribuitoare de materiale de construcţii din ţară (Romstal, Praktiker, Dedeman şi Bricostore) și rețele de bricolaj, cu excepția Arabesque Galaţi, care a trecut pe pierderi, a scăzut anul trecut cu aproximativ 23% faţă de 2007, de la 84,5 mil. euro la aproape 64,4 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Anul 2008 - deşi a fost benefic pentru majoritatea companiilor de profil, acestea înregistrând creşteri ale afacerilor chiar şi de 34% faţă de anul anterior, cum este cazul Dedeman - a adus noutăţi în ceea ce priveşte profitul net încasat de cele mai mari companii din sectorul local al distribuţiei de materiale de construcţii şi de reţelele de bricolaj.

Astfel, Arabesque Galaţi, liderul pieţei, este singura companie din Top 5 care a înregistrat pierderi anul trecut (1,6 mil. euro), după ce în 2007 aceasta a raportat un profit de peste 8,2 mil. euro.

A doua scădere semnificativă aparţine grupului Romstal, al cărui indicator de profit a coborât de la 26,9 milioane de euro în 2007 la 10,3 milioane de euro în 2008

Sursa

24 August 2009