Românii au retras în primul trimestru al anului 11,3 miliarde lei (2,6 mld. euro) din banii pe care îi aveau depuși la bănci. Ca urmare, volumul total al economiilor populaţiei şi companiilor a coborât la aproximativ 304 miliarde lei (circa 69 mld. euro), rezultă din datele Fondului de Garantare a Depozitelor.

30412-data-analysis.jpgCompaniile au retras cele mai mari sume, din depozite mai mari de 100.000 euro, ţinute la băncile participante la Fond.

Scăderea a fost mai lentă pe segmentul depozitelor de valori inferioare nivelului de 100.000 euro”, se arată într-un raport al Fondului de Garantare a Depozitelor.

Această scăderea apare în contextul crizei cipriote, care a izbucnit puternic la jumătatea lunii martie, iar specialiştii economici spun că este posibil ca tendinţa să se menţină şi în trimestrul al doilea al anului.

Fondul garantează depozitele populaţiei şi companiilor doar în limita a 100.000 euro per bancă. În cazul depozitelor deschise la sucursalele locale ale băncilor din alte state membre ale Uniunii Europene, acestea sunt garantate de schemele specifice fiecărei țări.

CITEȘTE ȘI: Speriaţi de situaţia din Cipru, marii bogaţi ai lumii se uită înspre România. Imobiliarele redevin interesante ca investiţie

 

20 May 2013