Deşi preţurile au scăzut cu până la 40%, puţini sunt vrâncenii care mai investesc în terenuri. Terenurile din zona centrală a municipiului, unde metrul pătrat ajunge şi la 250 de euro, îşi aşteaptă cumpărătorii de mai bine de doi ani.

Vând teren autogară 400 mp, 150 euro/mp sau schimb cu apartament două camere plus diferenţă". Aşa sună anunţul făcut de familia Cirimbei din Focşani, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, timp în care preţul a fost redus şi cu 80 de euro„Am dat anunţ la ziar de mai multe ori, dar nu am reuşit să găsim niciun client care să accepte oferta noastră. Toţi voiau să mai negocieze un preţ şi aşa redus foarte mult. Noi am mai avut un teren pe strada Câmpului pe care l-am vândut foarte repede în urmă cu trei ani. Acum, piaţa este blocată, nu avem speranţe prea mari", spune Ioana Cirimbei.

Afaceri de criză

Pe de altă parte, focşănenii care au economisit o sumă modestă sau au făcut un credit la bancă pentru a-şi achiziţiona un teren optează pentru zonele limitrofe municipiului Focşani, precum Goleşti, Câmpineanca, Vânători sau Petreşti. Aici preţurile pornesc de la 15 euro / mp şi nu depăşesc pragul de 60 de euro.

Am făcut un credit de 5.000 de euro pe care trebuie să-l achit în zece ani şi mai am eu 6.000 de euro. Cu banii ăştia nu am ce teren să-mi iau în oraş, aşa că am ales ca variantă Goleştiul Vechi. Casa nu ştiu când o s-o ridic, dar am profitat de criză ca să-mi iau terenul. Dacă se redresează piaţa nu mai am nicio şansă", spune Mihai Nedelcu.

Prin agenţii bate vântul

După ce o parte dintre agenţiile imobiliare din oraş au pus lacătul pe uşi, cele care au scăpat de faliment nu au mai încheiat o tranzacţie cu terenuri de la finele anului trecut.

În 2010 nu am mai vândut niciun teren. Piaţa imobiliară este într-un declin total, iar preţurile au scăzut şi cu 40% în comparaţie cu anul 2008. Tocmai de aceea, este convenabil să cumperi un teren acum, însă doar pentru a face o construcţie. Cei care cumpără pentru a vinde la un preţ mai mare nu câştigă aproape nimic", declară Dana Gheorghiţă, consilier imobiliar la agenţia Newland.

 




Sursa

9 June 2010