Proprietarii de terenuri au intrat în panică văzând că au rămas fără cum­pă­rători şi au redus preţurile chiar şi la ju­mătate. Cu toate astea, piaţa nu s-a de­blo­cat, nici măcar lotizarea nu a reuşit să reanimeze vânzările de terenuri.

Criza a prăbuşit preţul terenurilorCriza i-a prins pe speculatorii de terenuri cu banii îngropaţi în pământurile din comunele aflate la maximum 25 de kilometri în jurul Bucureştiului.

Anul trecut, afaceriştii imobiliari vânau orice hectar cu potenţial rezidenţial aflat în comune precum Berceni, Mogoşoaia, Corbeanca, Buftea, Domneşti, Clinceni, Bragadiru, Snagov etc.

Fiind convinşi că preţurile vor creşte mereu, speculatorii au rămas cu banii blocaţi în terenuri pe care acum încearcă să le vândă. Foarte rapid preţurile au luat-o la vale, iar acum agenţiile imobiliare sunt asaltate de anunţuri de vânzare la preţuri la jumătate faţă de anul trecut.

PREŢURI REDUSE

Un teren de 500 de metri pătraţi, intravilan, poate fi achiziţionat cu preţuri cuprinse între 5.000-35.000 de euro, în funcţie de zonă, utilităţi, ce se poate construi pe el etc.

De exemplu, un teren în Buftea de 550 de mp, lângă supermarketul Penny Market, cu toate utilităţile costă 27.000 de euro, iar unul mai puţin bine plasat poate fi achiziţionat şi cu 15.000-20.000 de euro. Anul trecut, pe vremea asta, un teren în zonă varia între 45-120 de euro/mp. Practic, un teren de 500 de mp în câmp, departe de utilităţi, costa în jur de 22.000 de euro, iar unul bine pla­sat, lângă vile aflate în construcţie, ajun­gea şi la 40.000-50.000 de euro. Acum, acelaşi teren poate fi cumpărat la ju­mă­tate de preţ. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în Otopeni, Corbeanca sau Snagov.

În comunele din sudul Bucureştiului, preţurile au căzut şi mai mult, având în vedere că aici nu există canalizare. În Glina, Popeşti-Leordeni, Jilava, Măgurele, Bragadiru, 1 Decembrie, Berceni pot fi găsite loturi de casă de 500 mp chiar şi cu 5.000 de euro. Însă la marginea satului şi cu utilităţi destul de departe. Terenuri mai bune, pe care se poate construi imediat, între case sau vile se găsesc la 15.000-18.000 de euro.

PARCELARE

Ultima soluţie găsită de proprietari este parcelarea terenului în loturi de 500 mp, care se vând cu acte în regulă, adică Plan de Urbanism Zonal (PUZ), dosar cadastral cu coordonatele parcelei respective, intabulare şi certificat de urbanism. Proprietarul se ocupă ca pe fiecare parcelă să aducă utilităţile din zonă, să realizeze drumul de servitute dintre parcele şi chiar să pună ţăruşii care delimitează loturile. Toate aceste facilităţi erau de negăsit la sfârşitul anului trecut, când se achiziţiona aproape orice.

Sursa

13 aprilie 2009