Dezvoltarea birourilor verzi este inca la inceput in Romania, o singura cladire fiind recunoscuta la nivel international ca o constructie "verde", care ofera, printre altele, acces mai mare la lumina naturala, zone pentru depozitarea bicicletelor si spatii cu verdeata pentru relaxare.

In afara de proiectul The Lakeview, o alta cladire de birouri din Bucuresti incearca sa obtina certificatul BREEAM.

Euro Tower (foto), cladirea dezvoltata de Cascade Group la intersectia Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei, a fost evaluata si a primit recent un rating foarte bun, dar acesta nu a fost confirmat inca oficial de echipa BREEAM.

Euro Tower are o suprafata de 18.000 mp, desfasurata pe 18 etaje, si a absorbit o investitie de circa 60 milioane de euro. Cladirea este inchiriata in proportie de 85% si va fi finalizata in luna decembrie, dorindu-se a fi prima cladire finalizata cu rating BREEAM, dupa cum declara Alex van Breemen, general manager al Cascade Group.

„Interesul dezvoltatorilor pentru certificatul BREEAM a crescut in perioada de criza, intrucat acestia incearca sa construiasca proiecte cat mai atragatoare pentru investitori si pentru chiriasi.

Chiar daca o cladire cu rating BREEAM necesita costuri de constructie mai ridicate, variind in functie de ratingul obtinut, pe termen lung costurile sunt economisite pe partea de energie, apa si deseuri", a declarat, pentru Wall-Street, Richard Colwell, director relatii cu clientii in cadrul organizatiei BRE.

Sursa

22 October 2009