Cresterile de preturi ajung pâna la 300% în zonele din jurul Capitalei
Gandul - 20.03.2006
 

Preturile terenurilor din întreaga tara vor creste în urmatorii doi ani, însa diferentiat în functie de zona, destinatie si utilitati. Analistii estimeaza ca procentul de crestere se va situa între 5 si 15 la suta pâna în 2007. De asemenea, ei mai spun ca investitiile în terenuri le vor depasi în rentabilitate pe cele din domeniul imobiliar. În privinta terenurilor având destinatia locuinte, cele mai mari cresteri se vor simti în Capitala, spun surse autorizate de pe piata terenurilor. „În cazul terenului pentru constructie, valoarea s-a triplat în ultimii 3 ani - de la 335-350 euro/mp la începutul lui 2003 la 1.000 euro/mp în prezent –, ceea ce este greu de justificat economic.

Când în cartierul Primaverii se cere pentru un metru patrat de teren 2.500 euro, adica tot atât cât în multe capitale europene, asistam la o supraevaluare, cu toate riscurile care decurg de aici”, a declarat Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles. Comparativ cu statele din jur, România este înca mai ieftina de circa 5 ori, în conditiile în care rentabilitatea investitiei este de 2,5-5 ori mai mare decât celelalte investitii imobiliare (ajungând la un nivel de 25-30% în euro pe an). Potrivit unor studii efectuate de compania imobiliara Asco Properties, zonele care înregistreaza un potential de crestere a preturilor la terenuri între 50 si 300% sunt Corbeanca, Balotesti sau Peris.

Expertii mai spun ca ideea „zonei metropolitane” înteleasa ca o sursa de speculatie este lipsita de orice suport. „A transforma Bucurestiul de azi într-un oras gigantic, cu o suprafata de noua ori mai întinsa decât aceea de azi, «urbanizând» tarlale unde ieri se cultiva grâu si porumb, este practic imposibil de realizat”, a mai afirmat Silvestri. El a mai amintit cazul tarilor vecine care au marit pretul terenurilor înainte de a se integra în UE, în speranta unor câstiguri rapide. „Dar nimeni nu a venit sa le cumpere, asa ca ungurul, cehul si polonezul au ramas cu buza umflata”, a conchis Silvestri. La rândul lor, analistii confirma prognozele profesorului Silvestri. „Conform obiceiului local, acela de a urmari speculatia, este indiscutabil ca vedeta anului va fi speculatia cu terenuri de constructie, intensificata si de limbajul autoritatii publice, din care rezulta proiecte, doar posibile, dar care ar putea aduce câstiguri speculative considerabile”, spun surse din piata. Una peste alta, pe partea de rezidential, vom asista la cresteri, majoritatea însa artificiale.

Pretul terenurilor agricole va stagna în acest an

Pe segmentul comertului cu terenuri agricole, parerile sunt împartite. Pe de o parte, analistii imobiliari apreciaza ca, în acest an, pretul va stagna sau se va duce chiar în jos. Potrivit lui Adrian Stan, directorul Oficiului National de Renta Viagera, scaderea pretului s-ar putea datora si programului rentei viagere. Stan crede ca acest program va scoate pe piata un numar destul de mare de terenuri, fapt ce va duce implicit la o scadere a costurilor. De cealalta parte, reprezentantii agentiilor imobilare apreciaza ca preturile terenurilor ar putea creste chiar si cu 50%. „Vedetele pietei imobiliare din acest an vor fi tranzactiile cu terenuri agricole. Prevad o crestere spectaculoasa de preturi, de pâna la 50%”, crede Ion Radu Zilisteanu, reprezentantul Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

La rândul lui, profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri crede ca, în 2006, exista posibiltatea ca terenurile agricole sa se tranzactioneze la aceleasi preturi ca la începutul anului. Ultimele statistici spun ca, în România, un hectar de teren agricol costa, în medie, aproximativ 500 de euro, ajungând însa în unele zone chiar si la 1.800 de euro, în timp ce în Cehia se cumpara cu 5.000 de euro, în Italia cu minimum 6.000 de euro, iar în Polonia cu 6.000-7.000 de euro. Cu toate acestea, în opinia unor specialisti, integrarea nu garanteaza ca preturile se vor alinia la cele din afara, chiar si dupa ce strainii vor putea detine proprietati în România. „Consider ca, dupa aderare, pretul terenului agricol va scadea, asa cum s-a întâmplat si în noile state membre, Cehia, Ungaria“, apreciaza Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România – LAPAR. Potrivit legislatiei, cetatenii straini vor putea cumpara terenuri agricole de-abia dupa sase ani de la data aderarii României la Uniunea Europeana. Prevederea este inclusa în Legea privind dobândirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi.

 

Gandul

20 March 2006