Taxele locale şi impozitele nu vor creşte din 2010. Proiectul de hotărâre care prevedea majorarea acestora a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, primind un singur vot pentru, reprezentanţii partidelor politice neasumându-şi riscul creşterii taxelor în timpul campaniei electorale.

PDL s-a abţinut de la vot, viceprimarul Mircea Raicu spunând că, în general, democrat-liberalii nu sunt de acord cu creşterea taxelor şi că se impune o rediscutare a proiectului, după ce primarul general va reveni la lucru, pentru ca membrii CGMB să vadă care sunt priorităţile sale în privinţa cheltuielilor în 2010, notează NewsIn.

Liberalii nu au votat susţinând că nu se impune creşterea taxelor în timp de criză. Un argument asemănător au adus şi consilierii de la PSD.

Potrivit proiectului de hotărâre, taxele şi impozitele pentru 2010 urmau să fie mai mari cu 15% faţă de acest an. Astfel, pentru clădiri in beton sau cărămidă arsă, care au instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valorea impozabilă pe metrul pătrat urma să fie taxată cu 806 lei, faţă de 702 lei în acest an.

Pentru acelaşi gen de clădire, dar fără utilităţi, valoarea impozabilă urma să crească la 478 lei, faţă de 417 lei în 2009.

La clădirile din lemn sau cărămidă arsă, valoarea impozabilă pe metrul pătrat ar fi urmat să ajungă la 219 lei, faţă de 191 lei în prezent.

Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii.

Valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de zona în care este amplasată clădirea, de înălţimea şi vechimea construcţiei.

 


26 November 2009