0-442-art_54951.jpgPreţurile foarte mici la terenuri, în special din statele nou venite în UE au determinat Comisia Europeană să dea anumite derogări în ceea ce priveşte transferul dreptului de proprietate către cetăţenii străini.

Astfel, deşi suntem deja stat UE, cetăţenii statelor membre nerezidenţi în România, precum şi persoanele juridice constituite într-o ţară UE nu vor putea dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere decât din 2014.

Interdicţia nu se aplică însă fermierilor din UE care au reşedinţa în România nu trebuiă însă să aştepte.

Cetăţenii UE cu rezidenţa în România pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor (altele decât cele agricole şi forestiere) de la data de 01.01.2007 iar cei care nu au rezidenţă în România trebuie să aştepte până în 2012.

Persoanele juridice constituite în UE care au cel puţin un sediu secundar în România vor putea dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor (fără agricole şi forestiere) iar cele care nu au un sediu secundar vor aştepta încă 5 ani.

Motivaţia pentru care Uniunea Europeană a aprobat aceste derogări este însă pe cale de a se destrăma. Cum monitoringul CE este pe fază deja, în Ungaria s-a tras un semnal de alarmă şi prelungirea cu încă trei ani a perioadei de "protecţie împotriva forţei disproporţionate a capitalului străin" este pusă sub semnul întrebării. În cazul României, în zonele rurale preţurile sunt destul de joase, aşa că deocamdată nu putem avea probleme. Dar noi suntem abia în primul an postintegrare! Iar avalanşa scumpirii terenurilor a urcat deja ştacheta în ceea ce priveşte intravilanul, dar şi extravilanul din jurul marilor oraşe.

Sursa

15 May 2007