0-606-phpthumb.jpgPreturile apartamentelor din ansamblurile nou construite au crescut cu un ritm de 20-30% in ultimul an, influentate de evolutia vanzarilor, potrivit consultantilor imobiliari. Practic, cu cat apartamentele noi scoase la vanzare sunt mai cautate, cu atat mai mult pretul creste.

Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale scot la vanzare apartamentele in functie de etapele de construire. De exemplu, daca in prima etapa un dezvoltator a cerut un pret de 1.200 euro/mp, iar locuintele au fost vandute foarte repede, in a doua etapa pretul unui apartament poate ajunge la circa 1.500 euro/mp.

"Cresterea vanzarilor este influentata de avansarea stadiului de constructie a proiectului. Cele mai cautate apartamente sunt cele unde constructia avanseaza foarte repede, pentru ca romanii sunt inca reticenti sa cumpere locuinte care nu sunt finalizate", spune Ilinca Paun, director in cadrul departamentului de retail in cadrul Colliers International.

Exista proiecte, cum este cazul proiectului Central Park de langa soseaua Stefan cel Mare din Capitala, lansat in 2005, unde pretul apartamentelor a crescut cu 82% in doi ani.

Central Park este unul dintre primele proiecte care vor fi livrate integral sau partial pe piata, alaturi de Quadra Place, langa Politehnica, sau Planorama, in cartierul Colentina.

In cazul vanzarilor de locuinte noi pentru clasa medie, cresterea preturilor a fost de circa 30-35%, in timp ce pretul apartamentelor de lux a crescut cu 20%. Spre comparatie, pretul apartamentelor din blocurile vechi a crescut cu 27% de la inceputul anului, potrivit indexului realizat lunar de Ziarul Financiar.

In primele sase luni ale anului au fost vandute 3.000 de locuinte din complexurile rezidentiale noi si 4.000 de apartamente in imobilele vechi. "Desi nu exista date exacte despre cererea anuala, putem spune doar ca este mare. Proiectele noi se vand foarte repede, daca in ultimele 18 luni au fost lansate spre vanzare 9.000 de unitati, mai sunt disponibile doar 3.000, restul fiind deja achizitionate", mentioneaza Paun.

Ea a aratat ca in prezent se afla in diferite faze de dezvoltare in Bucuresti 36 de proiecte, care totalizeaza 25.000 de unitati, construite in mai multe faze in urmatorii doi sau trei ani. "In aceste conditii, ceea ce se construieste nu va acoperi cererea. Piata este dinamica. Cei care stau in blocurile vechi vand apartamentele si se muta in ansamblurile noi. Cu timpul insa, se vor tranzac-tiona mai multe apartamente noi decat vechi", explica Paun. La nivelul anului 2010, reprezentantul Colliers previzioneaza ca vor fi livrate pe piata 15.000 de unitati locative in Bucuresti. Pe piata rezidentiala nu se poate vorbi despre o prabusire decat in conditiile in care oferta este foarte mare, iar cererea scade, preturile scazand si pe fondul unei instabilitati economice, potrivit Colliers International.

Cererea de pe piata ansamblurilor noi de locuinte este formata in proportie de 40% de investitori straini sau romani si de 60% de consumatori finali.

"Dintre investitori, cei locali cumpara 2-5 apartamente, oamenii de afaceri straini, din Grecia, Spania, achizitioneaza cate 15-20 de unitati, iar investitorii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Israel prefera sa cumpere pachete mari, de cateva sute de locuinte. Ponderea investitorilor este de 25% straini si 15% romani", a precizat analistul imobiliar.

Potrivit Collliers, locuintele noi se adreseaza in general unor venituri medii pe familie de 1.000-1.500 de euro pe luna.

In ceea ce priveste dezvoltatorii ansamblurilor de locuinte, acestia sunt in marea majoritate, respectiv 80%, din Israel, iar in ultima perioada s-a constatat o activitate mai intensa a investitorilor spanioli.

Pretul de vanzare al apartamentelor din Bucuresti a ajuns la 1.000-2.200 de euro pe metrul patrat construit, atat in cazul constructiilor noi, cat si al celor vechi, in conditiile in care pretul de constructie al unei locuinte este estimat de Colliers la 1.020 de euro pe metrul patrat. "In aceste conditii nu se poate vinde sub 1.000 de euro pe metrul patrat construit. Sunt cateva proiecte sub acest pret, dar eu sunt sceptic in legatura cu acestea", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers.

Pentru calculul pretului de constructie, Colliers a luat in calcul un cost al terenului de 300 euro/mp, cheltuieli directe de 600 euro/mp, cheltuieli indirecte de 100 euro/mp si alte costuri. Profitul maxim al dezvoltatorului este estimat la 25%.

Sursa

5 July 2007