0-201-spatiiptbirouriConform specialiştilor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, din stocul total de spaţii de birouri calitative din Capitală, aproximativ o treime se pot încadra la clasa A, dar nici acestea nu se ridică la standardele practicate pe alte pieţe europene mult mai dezvoltate, la acceaşi categorie. În Bucureşti, segmentul imobiliar destinat spaţiilor de birouri este într-o continuă creştere, alimentată de invazia investitorilor străini.

Acestă situaţie a creat o oarecare îngrijorare a specialiştilor din domeniu, care au atras atenţia asupra faptului că apariţia investitorilor ar putea fi încetinită din cauza lipsei de spaţii de birouri pretabile firmelor cu renume.

Principalele criterii care trebuie îndeplinite pentru ca un spaţiu de birouri să fie clasificat de categoria A sunt poziţionarea într-o zonă cu vizibilitate bună şi acces facil, o suprafaţă pe nivel de cel puţin 1000 metri pătraţi, finisaje şi dotări de calitate, sistem de aerisire modern şi cel puţin un loc de parcare la 70 de metri pătraţi închiriabili. Piaţa autohtonă de domeniu nu practică un sistem comun de clasificare şi departajare a imobilelor de birouri pe clase, astfel încât, majoritatea proiectelor anunţate sunt promovate din start, ca fiind de clasa A. Cererea de birouri clasa A este concentrată în zona centrală şi provine în principal din partea băncilor, a instituţiilor financiare şi companiilor de servicii profesionale, de cele mai multe ori tranzacţiile limitându-se la suprafeţe de până în 2000 mp.

De obicei, clienţii sunt interesaţi de clădirile care corespund imaginii pe care şi-au creat-o pe piaţă, şi ai căror proprietari oferă soluţii pentru facilitarea administrării.

 

Spaţii clasa A în 2006

În anul 2006, au fost livraţi aproximativ 200.000 mp de spaţii pentru birouri, astfel încât stocul acestor tipuri de spaţii a urcat la 700.000 mp.

Din clădirile livrate anul trecut, doar 4 sunt considerate a fi de clasă A. Printre aceste clădiri se numără America House, (ai cărei chiriaşi sunt S&T, Ericsson, Cosmote, Vichy, Mobexpert, Eurobank), Bucharest Buisness Park (IBM, Sony, MSK, Abbot Laboratories, Servier), Milenium Buisness Center (Transelectrica, Banca Mondială, Smart, WGA Company), Bucharest Corporate Center (OMV, Generali, Wold Theiss).

În ciuda ritmului accelerat de creştere al acestui segment, nivelul stocului de spaţii pentru birouri este relativ scăzut în comparaţie cu nivelul din alte capitale europene. De obicei, aceste spaţii sunt închiriate din fazele incipiente ale construcţiei. Faptul că cererea depăşeşte cu mult oferta susţine creşterea preţurilor.

Specialiştii se aşteaptă ca până la sfâştiul anului 2007 stocul existent al spaţiilor de birouri să depăşească 900.000 mp.

Sursa

21 February 2007