ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cresterea cu 2% a dobanzilor bancare nu acopera inflatia
    

Revista CAPITAL - 30. 10. 2003

   
Pentru ultimele luni ale anului, randamentele bancare pe termen scurt raman real negative

Miscarile de pe piata bancara din ultimele doua luni au determinat o crestere a dobanzilor bancare la depozite de aproximativ doua procente.

Cu toate acestea, dobanzile raman real negative pentru depozitele pe termen scurt constituite in aceasta perioada a anului. In paralel cu aceste masuri de stimulare a economisirii, avem conjugat si efectul devalorizarii leului fata de cosul valutar si evolutia inflatiei.

Ele ne pot da masura reala a randamentului care poate fi obtinut din dobanzi bancare la depozitele in lei sau la investitiile in valuta. Devalorizarea leului fata de cos pentru primele noua luni ale anului a ajuns la 6,28%. Conform semnalelor date de Banca Nationala a Romaniei, pana la sfarsitul anului, devalorizarea leului fata de cos ar trebui sa fie de 2,5% pana la 2,7%.

Logic, un leu in pierdere vizibila de altitudine pe finalul anului ar alimenta inflatia. Radu Limpede, analist financiar, este insa de parere ca "deprecierea ar putea fi ignorata de catre producatori si comercianti, care isi recalculeaza preturile, aflate inca sub socul inflamarii date de tarifele energetice din septembrie."

De cealalta parte, majorarea dobanzilor la depozitele in lei va incuraja din nou economisirea, va micsora cantitatea de bani aflati in circulatie, lucru care ar putea avea un efect calmant asupra tendintei de reaprindere a inflatiei. Cresterea dobanzilor la depozite va scumpi banii, fapt care se va reflecta in costurile creditelor, rezultand dupa toate probabilitatile temperarea creditului, a consumului si implicit a inflatiei.

 La un calcul sumar, tinta de inflatie de 14% va fi depasita in 2003, nivelul ei fiind de 14,5% sau chiar 15%. In conditiile in care inflatia cumulata pe primele noua luni a fost de 9,7%, pentru o mentinere in acest trend inflationist ar trebui sa existe, practic, o inflatie cumulata de 4,8% pana la sfarsitul anului, in medie de 1,6% pe luna. In aceste conditii, pentru ca un deponent sa nu piarda, dar nici sa nu castige la un depozit pe o luna sau pe trei luni in perioada care a mai ramas pana la sfarsitul anului, dobanda bancara ar trebui sa fie in jur de 19%.

Cum insa piata nu ofera decat dobanzi de cel mult 15-16% pentru depozitele de acest tip din ultimele trei luni ale anului, este clar ca la ora actuala dobanzile sunt real negative, cel putin cele pe termen scurt si in ciuda faptului ca dobanzile pasive au cunoscut cresteri succesive in ultima perioada. Situatia se schimba in cazul depozitelor pe termene lungi. Daca ar fi sa facem o medie a dobanzilor practicate de bancile comerciale in 2003, pentru depozitele pe o luna si trei luni, aceasta ar fi de 16,5%, ceea ce inseamna ca cei care au pastrat economiile in lei in acest an nici n-au castigat, dar nici nu au pierdut.

 Daca au avut depozite cu dobanda capitalizata si au pastrat depozitul pe parcursul intregului an, chiar au castigat ceva. Daniel Marinescu, analist financiar independent, pariaza pe leu pe termen lung, cel putin pana in 2007, cand este prevazuta aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Dolarul nu creste, este mai mic sau cel putin la acelasi nivel cu cel avut la inceputul anului, comparativ cu leul. Fata de inflatie, leul se va aprecia, dar pe termen lung. Dupa estimarile mele, aprecierea leului in termeni reali la sfarsitul acestui an va fi de 5%.

Pe termen si mai lung, leul se va aprecia si mai serios, pentru ca productivitatea muncii va creste mult mai repede la noi decat in tarile cu economii asezate, iar o investitie straina va produce un salt serios in ramura respectiva, perioada in care leul se poate intari, in timp ce valutele vor ramane relativ constante. De aceea, spun ca este mai bine, pe termen lung, sa ne protejam de inflatie prin investitia in leu la cea mai buna dobanda bancara oferita de piata, si nu in valuta."

Alternative de investitii

30 October 2003