Creditarea ipotecara in euro a dat semne certe de revigorare in pri­mele 10 luni ale acestui an. Atat in volum, cat si in dinamica, impru­mu­turile pentru locuinte au crescut fata de perioada similara a anului trecut, analistii aratand ca aceasta revenire se datoreaza in special programului guvernamental „Prima casa", accesat de angajatii din sectorul privat, unde restructurarea a inceput inca de anul trecut.

15619-graf11.jpgLa finalul lunii octombrie 2010, soldul creditelor ipotecare denominate in euro se plasa la un nivel, in echivalent lei, de 26,5 miliarde de lei, in crestere cu 3,9 miliarde de lei fata de finalul anului trecut. Comparativ, in primele 10 luni din 2009, majorarea volumului impru­mu­­turilor pentru locuinte a fost de nu­mai 2,7 miliarde de lei, avansul procentual fata de decembrie 2008 fiind de 13,8%. Practic, datele publicate de Banca Nationala arata ca soldul acestor finantari in perioada ianuarie-octombrie 2010 a revenit, din punctul de vedere al cresterii, la nivelul anterior crizei, in conditiile in care, in acelasi interval din 2007, bancile raportasera o majorare similara de sold de 3,9 miliarde de lei. Ritmurile de crestere procentuale sunt insa mult diferite.

Daca in perioada analizata din acest an avansul a fost de 17,1%, in urma cu trei ani acesta atinsese nivelul-record de 57,5%. Iar daca vor­bim de maxime, din statistica BNR rezulta ca, pentru bancile care au acordat cre­di­te ipotecare, cea mai favorabila perioada, ianuarie-octombrie, din ultimii ani a fost cea din 2008, cres­terea soldului ridi­candu-se la 4,8 miliarde de lei. Din cauza efectului de baza, avansul a fost insa mai mic decat in 2007, de numai 37,6%.

O revenire bazata pe „Prima casa" si sectorul privat

Analistii sunt de parere ca revenirea creditarii ipotecare in acest an se da­to­rea­za programului guvernamental „Prima casa", accesat de sectorul privat, unde restructurarea a inceput mai devreme, cat si imbunatatirii sen­ti­mentului de in­cre­dere in eco­nomie. „Cres­terea soldului imprumuturilor pen­tru locuinte se ba­zea­za pe sectorul privat, unde res­truc­turarea a inceput anul trecut si unde activeaza trei sferturi din angajatii din economie, care, la randul lor, au accesat credite prin «Pri­ma casa»", arata eco­no­mistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Acesta a mai adaugat ca avansul finantarilor ipotecare in euro s-a datorat si unei imbu­na­tatiri a senti­men­tului de incredere in economie. In opinia lui Lucian Anghel, „Prima casa" a permis o scadere a pre­tu­rilor, care acum s-au stabilizat, iar ro­ma­nii au pu­tut sa acceseze mai usor cre­ditele. „Ceea ce vreau sa remarc totodata este ca acest program a sustinut con­su­mul. Van­za­torii locuintelor au primit peste un miliard de euro de la cum­pa­ra­tori, bani pe care o parte i-au economisit, insa o parte i-au folosit pentru consum. In acelasi timp, majoritatea cum­pa­ra­torilor, mii de familii, au investit in reno­va­rea locuintelor, sustinand la randul lor consumul", precizeaza economistul-sef al BCR. In concluzie, acesta considera ca scaderea economica ar fi fost mult mai puternica fara programul „Prima casa".

De altfel, datele BNR releva si o redu­cere a dobanzii anuale efective (DAE). In primele 10 luni ale acestui an, DAE me­die s-a plasat la un nivel de 6,13%, cea mai redusa din ultimii patru ani. In pe­ri­oa­da similara a anului trecut, DAE medie a fost de 8,8%, in inter­valul ianuarie-octom­brie 2008, de 8,2%, iar in 2007, de 7%. Oricum, prin pro­gra­mul „Pri­ma ca­sa", lansat in iunie 2009, guvernul a im­pus ban­cilor costuri re­duse pentru impru­mu­turile ipotecare, ra­por­tandu-le la indi­ce­le EURIBOR la trei luni.

De la demararea programului, au fost achizitionate apro­xi­mativ 30.500 de locuinte, pentru care au fost acordate garantii in valoare de 1,255 miliarde de euro.

In topul cresterilor, Capitala

La nivel teritorial, cele mai multe credite ipotecare in euro sunt acordate bucurestenilor, cresterea soldului la finalul lunii octombrie 2010 fiind de 1,65 miliarde de lei, iar avansul fata de ince­pu­tul anului de 16,4%. De altfel, evolutia finantarii locuintelor de catre bancile din Capitala este oarecum similara celei de la nivel national. Astfel, in acest an se remarca si aici o revigorare a creditarii ipotecare, in conditiile in care cresterea soldului in primele 10 luni din 2009 a fost de numai 1,38 miliarde de lei. Cele mai multe imprumuturi ipotecare au fost acordate tot in 2008, avansul volu­mu­lui aferent perioadei ianuarie-octombrie plasandu-se la doua miliarde de lei. Desi in anul anterior, 2007, soldul a fost mai mic, de 1,8 miliarde de lei, ritmul de crestere pentru perioada analizata a atins un record de 65% peste cel inregistrat la nivel national, de 57,5%.

In primele 10 luni din acest an, dupa Bucuresti, in topul cresterilor au mai intrat Cluj, cu majorare a soldului de 229 de milioane de lei, Timis - 195 de mi­li­oane de lei, Constanta - 186 de milioane de lei si Iasi - 171 de milioane de lei. De altfel, clasamentele similare din ultimii patru ani arata ca aceste judete atrag me­reu cele mai multe finantari ipotecare.


14 December 2010