CB Richard Ellis Group, Inc. a anuntat o crestere usoara a pietei de investitii imobiliare comerciale europene, cu un volum pentru al doilea trimestru (T2) in 2009 care totalizeaza 13 miliarde de euro, o crestere de 12% fata de cele 11.6 miliarde de euro tranzactionate in T1 2009. Cresterea activitatii a fost concentrata in ultimele saptamani ale trimestrului.

Cresterea activitatii investitiilor imobiliare in europa in t2 coincide cu stabilizarea yield-urilorDesi cresterea activitatii de investitii pan-europene in cel de-al doilea trimestru este relativ modesta, rezultatele indica o imbunatatire a increderii investitorilor. Intrebarea ramane daca revigorarea activitatii inregistrate in T2 se va mentine.

Chiar daca interesul investitorilor ramane la un nivel ridicat, tranzactiile presupun adesea o perioada de timp considerabila pentru a fi finalizate si perioada de vara (lunile iulie si august) este prin traditie mai linistita din perspectiva investitiilor.

Prin urmare, imbunatatirea nivelului de activitate nu va deveni relevanta in termeni ai tranzactiilor finalizate decat in ultimele trei sau patru luni ale anului.

Pentru T2, s-au inregistrat tendinte diferite pe pietele imobiliare europene, cu o intensificare mai pronuntata a interesului investitorilor pe pietele unde s-au inregistrat cele mai mari corectii de preturi, cum ar fi Londra, Madrid, Barcelona si Paris.

Trendul din Marea Britanie este cu adevarat notabil. Dupa un inceput relativ slab in aprilie si mai, piata investitiilor imobiliare a luat avant puternic in luna iunie, ultima luna a trimestrului reprezentand peste 60% din totalul T2 2009.

Cinci din cele sase tranzactii de peste 100 de milioane euro care din Marea Britanie au fost finalizate in iunie, incluzand si cea mai mare tranzactie de active - achizitionarea pentru £458 (€510) milioane a 1-10 Bishops Square de catre Fondul de Investitii Oman.

Exista un numar mare de investitori activi in prezent in Europa. Cumparatorii recenti au inclus institutii precum, Sovereign Wealth Funds si Fondurile Germane Deschise, dar si investitori particulari si asa numitele Opportunity Funds. Intrarea Opportunity Funds pe piata, care au ramas in expectativa inca de la jumatatea anului 2008, reprezinta un semnal pozitiv.

Michael Haddock, Director EMEA Capital Markets Research pentru CB Richard Ellis, a comentat: "Ceea ce reflecta in mod evident activitatea celui de-al doilea trimestru este ca pietele care au inregistrat cele mai mari corectii de pret beneficiaza si de cea mai intensa activitate.

Acest lucru este evident in cazul Spaniei si al Marii Britanii unde investitorii au fost atrasi pe piata de perceptia ca acum ofera o valoare corespunzatoare."

Jonathan Hull, Director Executiv al EMEA Capital Markets, CB Richard Ellis, a spus: "Am observat neindoielnic cresteri ale nivelurilor de capital focalizate pe pietele europene prime si nu numai in Londra.

Cele mai notabile schimbari recente de pe piata au fost infuziile nete puternice si redeschiderea a trei dintre Fondurile Germane Deschise, un semnal incurajator pentru acest sector.

Fondurile imobiliare britanice incep si ele sa inregistreze infuzii nete solide. In general, capitalul care vizeaza piata a crescut si ne asteptam sa vedem o crestere a numarului de tranzactii in a doua jumatate a anului. Mare parte din capital e focalizat pe fluxuri de venituri sigure si pe produse cheie."

27 July 2009