Potrivit unui raport publicat de compania de consultanță imobiliară JLL, cererea de spații industriale și de logistică a crescut în 2016 cu 50% față de 2015, la peste 460.000 de metri pătrați, înregistrând cel mai ridicat nivel din istoria pieței de profil din România.

 "Retailerii au închiriat anul trecut spații logistice de aproape 186.000 de metri pătrați, extinderea activității de logistică a acestora venind în contextul creșterii continue a rețelelor de magazine pe care le operează", se arată în raport.

Companiile de logistică și de producție au tranzacționat aproximativ 140.000 metri pătrați, o treime din cererea totală, iar companiile din domeniul auto au încheiat contracte de circa 72.000 metri pătrați. Scăderea TVA și creșterile salariale au alimentat cererea companiilor pe piața spațiilor industriale, consideră un director asociat din cadrul JLL, Cristina Pop.

"Cel mai probabil investițiile străine directe vor depăși 4 miliarde de euro în 2016 în condițiile în care la sfârșitul lunii noiembrie au fost raportate 3,9 miliarde de euro, nivel record al ultimilor opt ani. De asemenea, consumul a crescut cu circa 10% anul trecut, alimentat de scăderea TVA și de creșterile salariale. Toate acestea sunt elemente care au favorizat creșterea cererii la un maxim istoric pe piața de spații industriale și de logistică", a declarat Cristina Pop.

Un alt element pozitiv al pieței îl reprezintă faptul că peste 340.000 de metri pătrați, respectiv peste 70% din suprafața totală închiriată în 2016, reprezentă cerere nouă - contracte noi de închiriere, extinderi și pre-închirieri, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări.

Structura pe regiuni a cererii plasează Bucureștiul pe prima poziție în topul preferințelor companiilor care au închiriat spații logistice și industriale anul trecut, cu peste 300.000 metri pătrați (65% din total). Pe poziția a doua se află Timișoara – 74.200 metri pătrați, aceasta fiind urmată de Cluj – circa 30.000 metri pătrați.

 Sursa: Economica.net

23 ianuarie 2017