Preţul mediu al locuinţelor britanice a urcat aproape 17.000 euro, într-un singur an. Creşterea se datorează în special cererii ridicate venite din partea clienţilor aflaţi la prima achiziţie, stimulate de diverse programe guvernamentale, explică specialiştii. De asemenea, numărul proprietăţilor scoase la vânzare în în întreaga ţară a atins cel mai scăzut nivel, în ianuarie 2014, potrivit datelor Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

33312-29if.jpgLocuinţele din Regatul Unit s-au scumpit simţitor în ultimul an, conform statisticilor: la nivelul întregii ţări, preţurile au urcat cu 9%, aceasta fiind cea mai importantă creştere înregistrată în ultimii patru ani. Această apreciere se datorează în special cererii venite din partea cumpărătorilor aflaţi la prima achiziţie imobiliară, susţin analiştii britanici.

Mai bine de 73.300 britanici au contractat un credit imobiliar pentru a achiziţiona o primă casă, în ultimele trei luni ale anului 2013, conform Consiliului Creditorilor Ipotecari. Numărul acestor clienţi bancari a urcat cu 32% faţă de anul precedent, subliniază analiştii, ceea ce se reflectă şi în preţurile de pe segmentul rezidenţial. Preţul mediu al unei locuinţe a depăşit recent valoarea de 176.000 lire sterline (peste 210.000 euro).

  • Preţul unei case obişnuite este cu 14.000 lire sterline mai mare acum, decât în urmă cu un an (respectiv aproape 17.000 euro)
  • Ianuarie 2014 a fost cea de-a 13-a lună consecutivă în care preţul locuinţelor s-a scumpit (cu 0,7% faţă de decembrie 2013)

Numărul cumpărătorilor aflaţi la prima achiziţie a urcat mai mult decât cel al oricărui alt tip de cumpărători, acesta fiind cel mai important motiv pentru care a crescut pe segmentul rezidenţial, se arată într-un raport al companiei de evaluare imobiliară Connellls. În plus, în numeroase părţi ale Marii Britanii, preţurile au urcat simţitor datorită lipsei de oferte, completează specialiştii RICS.

RECOMANDARE Englezii părăsesc Marea Britanie. Află de ce este Polonia una dintre primele opţiuni

„Activitatea din segmentul rezidenţial a crescut în perioada sărbătorilor de iarnă, însă acest lucru se întâmplă în fiecare an. Cu adevărat suprinzătoare a fost agitaţia din luna ianuarie 2014 – numărul tranzacţiilor imobiliare a fost semnificant mai mare decât cel din anii anteriori”, a declarat John Bagshaw, director în cadrul Connells.

Un rol extrem important îl au noile proiecte guvernamentale, precum „Finanţarea pentru Creditare” sau „Ajutor pentru Cumpărare”, programe ce au atras foarte mulţi clienţi tineri, interesaţi de achiziţia unei prime locuinţe. De asemenea, potenţialii cumpărători din prezent sunt mai încrezători decât în anii anteriori, întrucât există numeroase semne economice pozitive, mai explică specialiştii. Cu toate acestea, există personalităţi din piaţă care nu privesc cu entuziasm creşterea, motivând că acest început de an în forţă seamănă prea mult cu o bulă imobiliară. Totodată, pesimiştii susţin că programele guvernamentale de stimulare a segmentului rezidenţial nu sunt decât o măsură populistă şi că, având în vedere experienţele economice recente, Banca Angliei ar trebui să intervină să tempereze activitatea.

VEZI AICI: Ce efecte pozitive a avut criza asupra pieţei imobiliare din România?

 

18 March 2014