ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Creste oferta de apartamente noi in Bucuresti si Cluj
    

Revista CAPITAL - 28.01.2004

               In Capitala preturile ajung si la 1.500-1.700 de euro/mp

              Un nou tip de oferta de locuinte se infiripa pe piata imobiliara romaneasca. Apartamentele noi sunt o investitie inspirata pe termen lung. Blocurile noi sunt o varianta pentru cumparatorii de locuinte. Cei mai fericiti din acest punct de vedere sunt locuitorii orasului Cluj, unde au inceput sa apara zeci de blocuri noi. Ca urmare, un clujean poate alege intre apartamentele noi, cu preturi intre 40.000 si 80.000 de euro, si apartamentele vechi, deja existente pe piata, care sunt cu 30-35% mai ieftine.

             Conditiile de locuit sunt altele pentru un bloc nou decat pentru unul vechi, unde cel putin instalatia electrica si cea sanitara trebuie inlocuite. In Cluj sunt de vanzare garsoniere sau apartamente noi cu doua, trei sau patru camere si cu suprafete medii de pana in 100 mp (de regula, 60-70 mp), potrivit declaratiilor lui Eugen Szederjesi, director al agentiei EuroGlobal.

      Apartamentele se vand finisate complet, si uneori si cu bucatarii echipate, si au preturi de 400-450 de euro/mp. In Bucuresti, oferta nu este atat de generoasa si sub 700 de euro/ mp nu se gasesc astfel de apartamente, existand apartamente si cu 1.000-1.500 de euro/mp (e adevarat, cu finisaje de lux si in zone de lux). O explicatie ar fi si faptul ca in Capitala terenurile sunt mult mai scumpe (uneori de sapte-opt ori fata de Cluj-Napoca), si ca urmare, si costurile finale ale apartamentelor.

    La aceste preturi maxime de 1.200-1.700 de euro/mp, noii proprietari primesc insa, in afara de apartamentele complet utilate si finisate, si unul sau doua locuri de parcare in subsolurile blocurilor. O alta diferenta fata de apartamentele din Cluj este ca cele din Bucuresti au suprafata mult mai mare, ceea ce inseamna ridicarea preturilor pe unitate. In Bucuresti cererea este mai mare decat oferta Exista insa cerere si pentru preturi atat de mari, de obicei astfel de blocuri noi construindu-se doar dupa ce exista comenzi ferme pentru cel putin jumatate din apartamente.

           Cele cateva blocuri de apartamente cu preturi cuprinse intre 80.000 si 150.000 de euro, construite in ultimii doi ani, s-au vandut ca painea calda. ARCOM a completat ansamblul rezidential de 200 de apartamente din zona Plevnei, cele mai usor de vandut dovedindu-se a fi apartamentele mari, de patru camere, potrivit sefului Biroului Imobiliar al ARCOM, Cristina Radu. "Pretul a fost de 625 de euro/mp". Am inceput lucrarile la un alt bloc, de 23 de apartamente, aflat in aceeasi zona, care va fi dat in folosinta in 2006.

           Avem cereri de trei ori mai multe decat numarul apartamentelor si preturile vor fi de 700-800 de euro/mp. Intentionam sa mai construim si alte blocuri, acum cautam terenuri in zonele centrale, Eminescu, Mosilor si spre nord, spre Herestrau", afirma Cristina Radu. La un nivel similar al preturilor se situeaza si apartamentele din blocul nou construit din zona Pietei Rosetti.

          Aici mai este de vanzare un singur apartament, din cele sapte, la pretul de 95.000 de euro, pentru o suprafata de 130 mp, potrivit datelor agentiei Apulum 94. Apartamente mai scumpe si mai spatioanse au fost construite in zona de nord a orasului. Zonele Dorobanti, scoala Herestrau si Aviatorilor. Din pacate, astfel de blocuri particulare noi sunt putine sau nu sunt deloc in alte orase. In Timisoara, exista trei proiecte de acest gen, cel mai important fiind al omului de afaceri Ovidiu Tender. Preturile sunt mai mari decat in Cluj-Napoca si ajung la aproximativ 100.000 euro pentru un apartament de trei camere.


Maria Seder

 

 

28 ianuarie 2004