Tinerii americani nu se mai grăbesc să părăsească locuinţa unde au crescut. Locurile de muncă tot mai greu de găsit îi ţin pe aceştia mai mult timp lângă părinţii lor. Această situaţie provoacă reacţii în lanţ pe piaţa imobiliară americană, iar oficialităţile sunt îngrijorate de efectele pe termen lung.

21848-tot-mai-multi-americani-traiesc-in-saracie-ce-v.jpgDe când economia americană este pe o pantă descendentă, a crescut numărul tinerilor adulţi care locuiesc cu părinţii, notează CNN. Procentul bărbaţilor ca încă mai stau în casa părintească a crescut cu 5%, în timp ce procentul femeilor a crescut cu 2%, arată datele ultimului recensământ.

• Americanii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani care locuiesc cu părinţii - 29% dintre bărbaţi şi 10% dintre femei
• Americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care trăiesc în casa părintească - 59% dintre bărbaţi şi 50% dintre femei

Faptul că atât de mulţi tineri nu reuşesc sau nu vor să se mute de acasă se reflectă în numărul gospodăriilor nou-formate, subliniază economiştii de la Moody's Analytics. Aceştia au calculat că, într-o economie funcţională, fără probleme, numărul noilor cămine se ridică la 1,2 milioane, în fiecare an. Pe când în situaţia actuală, numărul acestora este în jur de un milion.

Scăderea numărului de gospodării nou-formate afectează piaţa imobiliară americană, ca un cerc vicios. Scade cererea, ceea ce duce, bineînţeles, la devalorizarea locuinţelor, atrag atenţia specialiştii din cadrul Asociaţiei Naţionale Imobiliare. Preţul unităţilor locative va continua să scadă, chiar dacă toţi aceşti tineri şi-ar permite să-şi închirieze un apartament, ceea ce nu se va întâmpla prea curând, adaugă specialiştii.

„Dacă numărul tinerilor chiriaşi ar creşte, atunci şi chiriile ar urca. Iar dacă valoarea chiriilor este mai ridicată, atunci va creşte din nou şi numărul celor care vor încerca să achiziţioneze. Cu alte cuvinte, întreaga economie are de suferit dacă tinerii nu reuşesc să se aventureze pe cont propriu", spune Lawrence Yun, economistul-şef al Asociaţiei Naţionale Imobiliare.

Numărul mare de case scoase la vânzare scade renumele unui cartier

Casele goale ce rămân pe piaţă mult timp fac cartierele mult mai puţin atractive în ochii potenţialilor clienţi. Iarba din grădini creşte prea mult, vopseaua se scorojeşte, acoperişurile se strică, iar toate dau un aspect neîngrijit întregii zone. Mai mult decât atât, casele disponibile, în care nu locuieşte nimeni, „invită" înăuntru infractorii. Iar toate aceste lucruri la un loc nu fac decât să scadă valoarea proprietăţilor.

„Dispariţia unui procent însemnat de clienţi de pe piaţă, fie că sunt chiriaşi sau cumpărători, nu face decât să devalorizeze semnificativ proprietăţile. Mai mult decât atât, numărul mare de case vacante coboară reputaţia unei zone şi deci şi preţul proprietăţilor", susţine Ken. H. Johnson, profesor de real estate în cadrul Universităţii Florida şi autor al unui studiu despre argumente pro şi contra închirierii sau achiziţiei.

Ar putea dura destul de mult până când tinerii vor începe să prindă curaj să plece din casa părintească, mai ales din cauza numărului destul de mare de şomeri: 9,4% este gradul de şomaj în rândul populaţiei cu vârsta între 25 şi 34 de ani, conform datelor oficiale. Pentru cei mai tineri de atât, a devenit şi mai greu să găsească un loc de muncă: aproape 15% dintre cei cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani nu lucrează, procentul fiind de peste 22% în rândul celor cu vârsta mai mică de 20%.

Aceste cifre sperie autorităţile, care se gândesc la efectele pe termen lung. Cu cât este mai lungă perioada de şomaj, cu atât vor fi mai afectate potenţialele economii de o viaţă ale unui tânăr. Argumentul este simplu: acesta va economisi mai puţini bani, adică îi vor scădea semnificativ şansele de a-şi permite vreodată să îşi cumpere o locuinţă proprie, explică economiştii citaţi de CNN.

CITEȘTE ȘI Paradox american: Salariaţi cu venituri anuale de sute de mii de dolari nu au unde să locuiască


8 November 2011