Creşterea chiriilor pentru spaţii de birouri din Europa a fost accentuată în trimestrul al doilea al 2010, cu chirii 'prime' mai mari cu 1% de la un trimestru la altul, faţă de un avans de numai 0,4%, în T1.

Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când chiriile scădeau cu 5.7%, semnalează compania globală de consultanţă imobiliară DTZ, în cel mai recent raport al său, European Property Times Q2.
 
Comentând cifrele, Magali Marton, Head of DTZ CEMEA (Continental Europe and Middle East) Research declară: „Creşterea chiriilor a revenit în numeroase pieţe, o tendinţă mai accentuată semnalându-se în Moscova şi London City. În Moscova, revenirea cererii, corelată cu scăderea volumului de livrări noi a împins chiriile cu 12% în T2, pornind însă de la un nivel redus, în urma scăderilor drastice ale chiriilor prime de anul trecut.

În London City, gradul din ce în ce mai restrâns de disponibilitate a clădirilor de birouri de clasă A a propulsat nivelul chiriilor prime cu peste 5%, pentru al treilea trimestru consecutiv."

În multe dintre pieţele analizate, cererea este stimulată de diminuarea livrărilor, mai ales pentru spaţii de birouri de calitate. Acest fenomen se observă cu precădere pe pieţele unde dezvoltatorii au reacţionat prompt la deteriorarea condiţiilor economice, întârziind finalizarea proiectelor sau amânându-le.

Aceasta tendinţă, care s-a facut remarcată în Londra şi Paris încă de la începutul anului, s-a răspandit acum şi pe alte pieţe, inclusiv Stockholm, Dublin şi Frankfurt. Nevoia de a îmbunătăţi spaţiul de birouri, consolidarea operaţiunilor într-o singură locaţie sau diminuarea spaţiului ocupat au dus la creşterea volumului de spaţii închiriate cu 11% pe principalele pieţe europene în trimestrul al doilea, totalizând 1.8 milioane mp.

Conform celor mai recente previziuni ale DTZ, există perspective pentru creşterea chiriilor pentru spaţii de birouri din Europa, chiriile de tip 'prime', urmând să-şi continue trendul ascendent, cu majorări de 2.6% în medie, în 2010, faţă de 1.1%, cât se estima la finalul lunii martie.

Magali Marton concluzionează: "Perspectivele de creştere accentuată a chiriilor pentru spaţii de birouri în 2010 se datorează unor pieţe precum Londra, Moscova şi Paris, unde creşterea a fost pronunţată, precum şi faptului că numeroase alte pieţe din Europa au atins limita inferioară mai devreme decât se aştepta".

Comparativ cu primul trimestru al anului 2010 când rata de disponibilitate înregistra 18.1% în Bucureşti, la sfârşitul lui T2 2010, aceasta a crescut către nivelul de 18.9%, o viitoare creştere fiind preconizată pentru sfârşitul acestui an odată cu livrări semnificative precum Platinum Business & Convention Centre, Swan Office Park (faza I) sau Nusco Tower. 

"Considerăm că piaţa de office din Bucureşti nu a atins încă limita inferioară a chiriilor, mai ales pentru zonele semicentrale şi descentralizate, unde ne aşteptăm la scăderi de aproximativ 5% până la sfârşitul lui 2010, pe fondul livrărilor anunţate anul acesta.

Gradul mare de ocupare din centrul oraşului însă, coroborat cu nivelul crescut de interes al sectorului corporate, pot duce anul viitor şi în 2012 la creşteri ale chiriilor, cu atât mai mult cu cât livrările anunţate în 2011 sunt cu 35% sub nivelul celor de anul acesta."a comentat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox
__________________________________

DTZ este una dintre cele mai importante companii internaţionale de consultanţă imobiliară, cu peste 10,000 de specialişti în 148 de oraşe din 43 de ţări din întreaga lume. Serviciile complexe oferite în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), Asia Pacific şi în America, printr-o prezenţă din ce în ce mai pronunţată, se bazează pe cunoaşterea amănunţită a pieţei locale şi pe de instrumente de cercetare de primă clasă.

Cu o experienţa full service ce se extinde pe toate sectoarele pieţei imobiliare, DTZ furnizează soluţii globale menite să raspundă nevoilor particulare de consultanţă şi investiţii în proprietăţi ale clienţilor săi.

În noiembrie 2002, după nouă ani de activitate de succes pe piaţa imobiliară din România, Echinox Consulting a încheiat un acord de parteneriat cu compania multinaţională DTZ, una dintre firmele lider pe plan internaţional în domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.
DTZ Echinox asigură o gamă completă de servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari pe toate sectoarele pieţei imobiliare.
www.dtz.com/ro

Pentru alte informaţii contactaţi:
Evelina Necula Raluca Bunghez
Head of Marketing Department Marketing Executive
Email: [email protected] Email: [email protected]

 

27 July 2010