Diferenţa dintre preţul negociat şi cel rezultat din evaluare, suportată de client.
Pe lângă cele 10 taxe şi comisioane, la care se adaugă depozitul colateral şi comisionul agenţiei imobiliare despre care Gândul a scris că umflă cu câteva mii de euro costurile creditului pentru „Prima Casă", cumpărătorul va trebui să suporte din propriul buzunar şi o diferenţă rezultată din evaluarea imobilului.

Creditul „Prima Casă“, scumpit de evaluatorii presaţi de bănciAceasta poate ajunge la mai bine de 10.000 de euro. „Presupunem că cineva vrea să cumpere, cu credit prin „Prima casă" de exemplu, un apartament de 60 mp cu 1.000 euro pe mp, adică un preţ final de 60.000 euro.

Însă evaluatorul agreat de bancă poate să evalueze apartamentul la un preţ de 800 euro pe mp.

Ţinând cont că valoarea creditului pe care banca îl poate da nu poate depăşi nivelul reieşit din raportul de evaluare, în acest caz, 48.000 euro, înseamnă că diferenţa până la cei 60.000 euro va trebui suportată de cumpărător", ne-au explicat surse din piaţa evaluatorilor agreaţi de bănciPreţ mic, risc pe măsură

De fapt, pentru a-şi minimiza riscurile, banca aplică un coeficient de ponderare, confirmă surse bancare. „Evaluatorul estimează o valoare de piaţă a locuinţei.

Băncile pot aplica acestei evaluări un coeficient de ponderare, care poate ajunge în unele cazuri la 25%, în funcţie de locaţia apartamentului, dar şi de veniturile sau bonitatea clientului care solicită creditul.

 

 

Sursa

6 August 2009