ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Creditul ipotecar scumpeste apartamentele  

Revista CAPITAL - 02. 04. 2003


In marile orase, vanzatorii caselor cer mai multi bani, insa tranzactiile s-au imputinat. Cresc preturile la apartamente, o data cu dezvoltarea pietei creditului ipotecar. Fata de sfarsitul anului trecut, un apartament mediu este cu 20-30% mai scump.

Valul de oferte de credit ipotecar a dus la inmultirea "cautatorilor" de case si apartamente. Spunem "cautatori", pentru ca intre a dori si a putea este drum lung, mai ales cand este vorba de sume de mii sau zeci de mii de dolari. Majoritatea pun carul inaintea boilor si cauta intai casa, fara a sti daca banca le va acorda creditul. Dintre potentialii cumparatori de locuinte care-si pun speranta in credite ipotecare si trec pragul agentiilor imobiliare sau suna direct vanzatorii, doar 30% corespund conditiilor bancilor si-si vor putea permite, in final, casele.
Agitatia "cautatorilor" provoaca insa isterie in randul vanzatorilor, care maresc sistematic preturile. In spatele acestor cresteri mari de preturi se ascunde astfel o supraestimare a cererii de pe piata, bazata insa pe un fapt real: numarul cumparatorilor de case prin credit ipotecar este tot mai mare.
In orasul Ploiesti, de exemplu, daca anul trecut unul din zece cumparatori se baza pe credit, anul acesta unul din trei isi finanteaza astfel apartamentul.
"Preturile au crescut destul de serios, in medie cu 30% fata de inceputul lunii decembrie a anului trecut. Este de asteptat sa urmeze tot o crestere lenta pe tot parcursul anului, estimandu-se ca in primavara anului viitor apartamentele sa fie mai scumpe cu inca 20%", afirma Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler din Ploiesti.

Si in Timisoara sunt din ce in ce mai multi cumparatori care apeleaza la credit ipotecar. Jumatate din tranzactiile cu locuinte de pana-n 20.000 de euro se fac deja folosindu-se creditele ipotecare. Din aceasta cauza preturile le-au depasit chiar si pe cele din Bucuresti, ca urmare a acumularii acestor cresteri peste dublarea de anul trecut, o data cu trecerea de la marca la euro, si intrucat oferta de apartamente bune este limitata in orasul de pe Bega.
"Mai relevant este faptul ca inainte erau pline ziarele locale de anunturi cu locuinte situate la ultimul etaj, patru sau zece, in care ploua, mai ieftine cu 20-50% decat celelalte. Acum s-au vandut si mai sunt foarte putine, fiind cautate de cei care au putini bani si trec si peste acest impediment", sustine stefan Kallos, manager al firmei de consultanta si intermediere E.K.S. Company, din Timisoara.

Si la Iasi au crescut preturile la apartamente cu 25-30%, dar specialistii locali cred ca acesta va fi un varf pentru ca este foarte mic numarul celor care pot suporta ratele unui credit ipotecar, ceea ce ar necesita venituri de minimum 300 euro pe luna pe familie. "Mai mult de jumatate din vanzarile din ultima perioada s-au facut cu bani de la banca. Cred ca o sa mai fie cerere cam cinci-sase luni, iar apoi o sa stagneze sau poate chiar o sa mai scada, dupa ce o sa se termine valul de cumparatori prin credite", afirma Bogdan Chihodaru, director al agentiei Terra Imobiliara din Iasi.

La Craiova expertii semnaleaza acelasi lucru. "A fost o nebunie luna aceasta, cand s-au dat foarte multe credite. Preturile au crescut cu 5.000-6.000 USD la apartamentele de doua si trei camere din zonele centrale si cu 3.000-4.000 USD in zonele mai periferice. De acum incolo piata va evolua in functie de numarul creditelor ipotecare, fiind chiar posibil sa stagneze sau sa scada", sustine Marian Ispas, director al agentiei Belle Ville din Craiova.

In Bucuresti piata imobiliara a cunoscut cresteri de preturi diferentiate pe tipurile de oferte imobiliare si o reorientare a cumparatorilor care apeleaza la credite ipotecare. Daca anul trecut acestia cautau zone si apartamente foarte bune, acum cauta cat mai ieftin, indiferent de zona, ceea ce a dus la scumpirea mai accentuata pentru acest segment de piata. Astfel, pentru zonele mai slab cotate, dar cu preturi mai accesibile, precum Titan, Militari, Drumul Taberei, Crangasi si Colentina, preturile apartamentelor sunt mai mari cu 30% fata de luna decembrie a anului trecut, iar in zonele centrale si semicentrale preturile au crescut doar cu 15%. "Cu toate ca numarul cumparatorilor a crescut, nu se fac atatea tranzactii pe cat s-ar astepta lumea. Ar exista cumparatori pentru 70% din oferte, daca toti oamenii care cauta ar cumpara", afirma Victor Mihalache, director al agentiei Apulum 94 din Capitala.

Sfaturi pentru cumparatorii de apartamente

Credeti ca daca va cumparati un apartament neamenajat si mai vechi scapati mult mai ieftin? Ca vopsiti rapid si ieftin peretii, usile si ferestrele si va puneti fara probleme parchet nou? Gresit! Amenajarea moderna si instalatiile noi pentru un apartament vechi sau pentru o casa veche, paraginita pot egala costurile de achizitie. Sa facem impreuna un calcul pentru fiecare parte a locuintei:

2 April 2003