Desi statisticile arata o inclinatie mai mare a bancilor si clientilor catre creditul in valuta, creditarea in moneda locala este avantajoasa, intrucat elimina variatia cursului de schimb, sustin specialistii.

Ce este mai convenabil in momentul actual de instabilitate a pietei, sa contractam un credit in lei sau unul in valuta? In unanimitate, bancherii afirma ca este bine sa ne imprumutam in moneda in care obtinem veniturile.

"Atunci cand luam un credit si vrem sa decidem daca este mai indicat in valuta sau in lei, este bine sa tinem cont de moneda in carerealizam veniturile.

Foarte multi dintre doritorii de credite se uita, in general, la o perioada scurta si, chiar daca angajeaza un credit pe 20-30 de ani, fac calculul la rata in lei si la cea in valuta, iar cea in valuta bineinteles ca este mai mica", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si CEC Bank, banca ce acorda preponderent credite in lei.

Cu toate acestea, presedintele ARB a avertizat ca trebuie sa tinem cont de evolutia cursului valutar daca vrem sa luam un imprumut si sa luam in calcul trecerea la moneda euro anuntata pentru anul 2014.




Sursa

30 October 2009