La doi ani după ce Shapir a promis două mari dezvoltări imobiliare în Bucureşti şi Sibiu, creditorii israelienilor nu exclud varianta lichidării developerului. Compania israeliană Shapir Projects nemulţumeşte deţinătorii de obligaţiuni prin amânările plăţii datoriilor fără ca plata acestora la noul termen să fie garantată suficient, relatează presa din Israel.

Shapir Projects Europe a anunţat în a doua jumătate a anului 2008 că va începe două mari proiecte imobiliare, după ce a achiziţionat terenuri în Bucureşti şi Sibiu. Mai precis, pentru terenrile achiziţionate în zona Pipera a capitalei şi în Sibiu, compania avea de gând să ridice în total aproximativ 2.400 de locuinţe, din care 800 în Sibiu în Zephir Park, pe lângă care au fost promise şi spaţii comerciale. Developerul a anunţat apoi că îngheaţă proiectele, ca urmare a condiţiilor economice nefavorabile.

Şi mai nefavorabile se dovedesc acum condiţiile pentru dezvoltator când nu prea are înţelegere la deţinătorii de obligaţiuniBătălia dintre dezvoltatorul Shapir Projects Europe şi deţinătorii de obligaţiuni a ajuns la o nouă etapă. După ce negocierile de la întâlnirea acestora de sâmbăta trecută au eşuat în încercarea de a se ajunge la o înţelegere, obligatarii au votat pentru apelarea la justiţie în vederea fixării unor plăţi. Prima tranşă a unor plăţi ale dezvoltatorului a avut ca termen în urmă cu câteva zile, după două luni de amânări.

Shapir datorează obligatarilor 123 milioane de shekeli noi (NIS), adicăaproximativ aproximativ 26,4 milioane euro, la cursul de acum, după ce dezvoltatorul a răscumpărat 22 milioane NIS în bond-uri pentru opt milioane de NIS sau 35% sub valoarea de cupon, realtează presa din Israel. Shapir, firmă controlată de fraţii Shapira,a fost înfiinţată pentru a face investiţii în proiecte imobiliare din Europa de Est. Data înfiinţării acesteia, în vara anului 2007, cu foarte puţin timp înainte de începutul crizei globale, s-a dovedit a fi nepotrivită. În cei trei ani scurşi de atunci, Shapir a iniţiat mai multe proiecte dar fără a le duce la bun sfârşit şi deci, fără a avea venituri de pe urma acestora.

 


 


Sursa

11 June 2010