Fondul de investitii Tagor Capital intentioneaza sa rascumpere proiectul imobiliar Planorama, aflat în insolventa, si sa înlocuiasca astfel dezvoltatorul Euro Habitat care nu si-a putut duce planurile la final, potrivit unor surse din piata imobiliara.

24585-planorama_05_bf425371f5.jpgPrimul pas în acest sens a fost facut odata ce comitetul creditorilor Planorama a numit firma Tagor Properties, o subsidiara a Tagor Capital, drept responsabila cu estimarea costurilor necesare finalizarii proiectului. Tagor Properties a fost aleasa în defavoarea consultantilor internationali Jones Lang LaSalle. În plus, firma desemnata de creditori trebuie sa realizeze si o strategie de maximizare a rezultatului financiar al proiectului. Cel mai imporant creditor al Planorama este banca finantatoare Piraeus Bank.

Contactati de Capital pentru confirmarea informatiei, reprezentantii Tagor nu au oferit un raspuns.

Israelienii de la Tagor au intrat pe piata româneasca în plin „boom“ imobiliar si au anuntat ca vor investi, împreuna cu fondul britanic Patron Capital, peste 300 mil. euro în constructia a 4.500 de locuinte în Timisoara, Arad si Oradea. Planurile companiei au fost amânate ulterior din cauza crizei.  

Unul dintre principalii creditori ai Planorama, fondul norvegian Romania Invest – care a achizitionat unul dintre cele patru turnuri ale proiectului, a votat împotriva alegerii Tagor Properties.

„Urmeaza ca în scurt timp sa avem o noua întâlnire a creditorilor în care sa vedem de câti bani mai avem nevoie pentru finalizarea proiectului. Ramâne de vazut despre ce costuri e vorba si apoi vom decide daca putem participa si noi cu o infuzie de capital. Noi nu suntem de acord cu firma de evaluare numita. Am fi vrut sa fie Jones Lang LaSalle pentru ca ei cu asta se ocupa. Tagor nu are expertiza în aceasta zona. Daca vor sa cumpere proiectul sa se prezinte ca atare“, a declarat pentru Capital Cosmin Rosu, country manager Romania Invest.

Ansamblul rezidential Planorama a fost anuntat înca din anul 2005 si prevedea constructia a 1.100 de locuinte în patru blocuri, în urma unei investitii de 70 milioane de euro, însa pâna acum niciun apartament nu a fost livrat oficial catre cumparatori, lucrarile de constructie fiind întrerupte de nenumarate ori din diverse cauze. Constructia trebuia sa fie finalizata înca din 2007.

 

3 May 2012