Cererea de locuinţe pe credit este încă mare, dar băncile sunt extrem de prudente. O relansare a pieţei imobiliare prin remedierea creditării ipotecare şi imobiliare, va avea loc într-un an estimează specialiştii.

Creditele pentru case, relansate abia în 2010În anii 2001-2002, piaţa creditării ipotecare şi imobiliare din România a explodat. De atunci până în toamna spre iarna anului trecut, băncile au oferit în cel mai degajat mod credite proiectelor imobiliare de pe piaţa autohtonă.

Aproape de sfârşitul anului 2008 s-au văzut primele efecte ale crizei şi băncile au încetat în mare parte să mai acorde astfel de credite.

„Deşi sunt aceste condiţii grele de piaţă, există în continuare o cerere mare pentru credite şi pentru locuinţe. Este nevoie de case în continuare, evident, însă lumea stă în expectativă, acest lucru fiind un efect al actualei crize", spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Constructorii mici, în faţa falimentului

Potrivit preşedintelui ARB, într-un an de zile, piaţa creditării imobiliare şi implicit piaţa imobiliară se va relansa, iar acest domeniu este unul care are viitor în România.

„Nu cred momentan în niciun fel de prognoză a finalizării acestei crize, un an sau câteva luni, fără o bază reală de argumentare. Poate să dureze un an, dar poate să dureze chiar şi doi, nimeni nu poate şti în prezent", este de părere Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor în Construcţii (PSC).

Timpul de criză poate fi depăşit de firmele constructoare prin finanţările europene şi prin licitaţiile statului. Astfel, se va face chiar şi o cristalizare a pieţei, firmele foarte mici fiind chiar în situaţie de dispariţie, potrivit oficialului PSC.

„În condiţiile în care, în prezent, foarte puţine bănci mai acordă credite ipotecare şi imobiliare, există firme de construcţii care mai pot supravieţui având încă proiecte în derulare cu termen de finalizare la jumătatea anului; pentru celelalte, în schimb, poate exista chiar intenţia de a închide şi de a se reorienta către alte activităţi", explică Adria­na Iftime.

Dezvoltatorii mizează pe „ambalajul" ofertelor

Pe de altă parte, dezvoltatorii sunt şi mai reticenţi când vine vorba de o prognoză a relansării pieţei imobiliare autohtone.

„În ceea ce mă priveşte, cred că lucrurile se vor redresa curând, nu aş putea să dau o estimare, mă feresc să dau un interval de timp, tocmai pentru că piaţa aşteaptă şi ea", spune Ancuţa Ionescu, general manager al dezvoltatorului Domus Still.

Iar în ceea ce priveşte continuarea de vânzări ale caselor, „ambalajul", adică soluţiile alternative ale modalităţilor de plată şi creativitatea, el este elementul care va ajuta în continuare dezvoltatorii.

„Soluţiile de care oamenii au nevoie trebuie luate în calcul de orice dezvoltator prin flexibilitatea de a te adapta la modul în care clientul poate cumpăra", spune reprezentantul dezvoltatorului.

Băncile eşalonează plăţile

De la explozia băncilor în acordarea creditelor ipotecare şi imobiliare, în acest an s-a ajuns la o stagnare a acestei pieţe, fiind în prezent o perioadă de tranziţie. De aceea, se aşteaptă în perioada următoare ca oamenii care au credite, rate, să întârzie din ce în ce mai mult cu plăţile.

De aceea, băncile sunt dispuse să acorde eşalonări lărgite, refinanţări şi chiar plata într-un ritm mai lent persoanelor care se confruntă cu astfel de dificultăţi. Însă nevoia de locuinţe de pe piaţa românească nu scade, oamenii au nevoie de case în continuare, astfel că cererea va susţine relansarea pieţei.

Sursa

27 February 2009