Creditele neperformante au crescut substanţial în Europa Centrală şi de Est în perioada crizei şi ar putea atinge punctul maxim în acest an, în timp ce calitatea activelor bancare s-ar putea îmbunătăţi abia din 2011, arată raportul de stabilitate financiară publicat de Fondul Monetar Internaţional.

"Simulările arată că ponderea creditelor neperformante va atinge vârful în acest an în cele mai multe dintre ţările Europei Centrale şi de Est. Potrivit scenariilor derulate, cea mai mare creştere a creditelor neperformante a avut loc în 2009. Însă calitatea activelor bancare se va îmbunătăţi doar gradual în 2011 pentru cele mai multe ţări, chiar dacă produsul intern brut va creşte în 2010 conform aşteptărilor" reiese din raportortul Fondului Momedat Internaţional.

În cazul în care creşterea economică va fi mai mică decât prognozele, ponderea creditelor neperformante va continua să crească semnificativ în 2010.
"Într-un scenariu pesimist, care ia în calcul un PIB cu 4 puncte procentuale sub estimarea de creştere economică mondială în 2010 şi cu 2 puncte procentuale mai mic în 2011, creditele neperformante ar spori cu aproape o treime în 2010 în aproape toată zona, cu excepţia CIS, şi ar rămâne ridicate şi în 2011", se mai arată în raportul FMI.

În acest caz, capacitatea băncilor de a absorbi pierderile ar putea fi diminuată.

Pentru Comunitatea Statelor Independente (CIS), scenariile au în vedere un declin al ponderii creditelor neperformante până la finalul lui 2010, ca urmare a unei redresări economice mai robuste decât se estima. "Datele arată că ponderea creditelor neperformante din ţările emergente tinde să crească rapid în perioade de criză şi să rămână de două ori mai ridicată decât înainte de aceasta pentru mai mult de patru ani", potrivit FMI.






21 April 2010