Creditele ipotecare si imobiliare vor surclasa creditul de consum
Banii Nostri - 01.06.2006
 

Cel putin asa sustine prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. 

Acesta crede ca puterea de creditare a populatiei va continua sa creasca si va provoca o modificare a structurii consumului in favoarea bunurilor de folosinta indelungata, precum case sau terenuri.

“In continuare creditele de consum isi vor diminua ponderea in favoarea creditelor ipotecare si imobiliare, in urma cresterii puteri de cumparare a populatiei ca urmare a cresterii venitului minim”, a explicat oficialul BNR.

Georgescu a spus ca ponderea datoriei populatiei in venitul disponibil s-a mentinut la un nivel constant din doua motive: a crescut venitul minim si s-a majorat gradul de indatorare.

Potrivit datelor BNR, datoria din venitul disponibil al populatiei este de 23 la suta din total, iar serviciul datoriei din conturile disponibile este de peste 9 la suta. Depozitele populatiei in venitul disponibil reprezinta circa 34 la suta din PIB, iar ponderea depozitelor populatiei in PIB este de 11 la suta.

Banca centrala estimeaza o crestere in termeni nominali a creditului neguvernamental de 30 la suta in 2006, fata de 45,3 la suta anul trecut, in timp ce gradul de intermediere financiara va ajunge la 24 la suta, fata de 21 la suta in 2005.”

Daca adunam estimarile bancilor comerciale, cred ca majorarea creditului neguvernamental va fi chiar mai mare decat cea preconizata de BNR”, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Acesta a apreciat ca sistemul bancar se va adapta cerintelor restrictive ale BNR si a precizat ca in cazul mentinerii acestor restrictii este posibil ca romanii sa inceapa sa se imprumute de la vecini, in special din Bulgaria si Ungaria.Banii Nostri