Deşi dobânzile scad, condiţiile de acordare a împrumuturilor se menţin restrictive

Cei care au în plan să-şi cumpere o casă sau un apartament se află încă în aşteptarea unor preţuri mai mici, în timp ce băncile îşi iau în continuare marje ridicate de siguranţă, ceea ce face ca accesul la un credit ipotecar să rămână destul de restrictiv.

Totuşi, bancherii spun că au apărut primele semnale ale relaxării, venite din două direcţii: programul guvernamental „Prima Casă", care, dincolo de hibele sale, a reuşit să stabilizeze căderea preţurilor imobilelor la anumite niveluri, în general reduse, iar pe de altă parte continuă tendinţa de scădere a dobânzilor.

Tot mai multe bănci au început să relaxeze condiţiile de acordare a unui credit ipotecar, în special în privinţa costurilor, dar pe de altă parte solicită garanţii ridicate pentru a-şi acoperi niveluri de risc considerate încă prea mari.

Astfel, multe instituţii de credit nu sunt dispuse să acorde un credit a cărui valoare să depăşească jumătate din preţul imobilului, în timp ce la unele bănci avansul cerut solicitantului unui împrumut poate scădea la 15% sau chiar 0, faţă de cel standard de 25%, în condiţii de piaţă normale.

Pe de altă parte însă, băncile care au condiţii mai atractive cu privire la costuri sau la acceptarea unor game largi de venituri îşi iau alt gen de măsuri de siguranţă. Este vorba, în principal, de diminuarea valorii evaluate a imobilului, ceea ce duce la scăderea substanţială, de până la 50%, a creditului solicitat.

Toate acestea pot determina potenţialii clienţi să renunţe la împrumut, cu toate că din punct de vedere financiar sunt eligibili. În unele cazuri există chiar şi riscul de a se pierde avansul plătit vânzătorului, dacă s-a încheiat un antecontract de cumpărare a locuinţei înainte de semnarea dosarului de creditare.



Sursa

13 October 2009