Creditele ipotecare au devenit prea scumpe pentru romani




Realitatea Romaneasca - 13.10.2006
 

creditele ipotecareVenitul necesar contractarii unui credit imobiliar a urcat de la 4,8 salarii medii, cat era in 2003, la 6 salarii medii in acest an, potrivit reprezentantului unei banci. Si asta din mai multe cauze. Una ar fi reprezentata de noile norme impuse de Banca Nationala a Romaniei pentru reducerea apetitului de credite, iar cealalta cauza ar fi pretul locuintelor, care a crescut mult mai repede decat salariile romanilor.

Scumpirea creditelor ipotecare in raport cu veniturile romanilor este cauzata de decalajul dintre cresterea salariilor si a preturilor la locuinte. Astfel, in timp ce salariul mediu a crescut doar cu 61% in ultimii trei ani, pretul unui metru patrat s-a scumpit cu 150% in acest an. Adica "salariul mediu a crescut din 2003 de la 130 la 210 euro, in timp ce pretul apartamentelor s-a majorat de la 400 la 1.000 de euro pe metru patrat", a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank, citat de Mediafax. Asa se explica de ce creditele ipotecare au devenit mai scumpe pentru romani.

Oprescu a aratat ca "venitul lunar necesar contractarii unui credit pentru achizitia unui apartament de 50 de metri patrati in Bucuresti echivaleaza cu 6 salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003". Dar pe masura ce decalajul dintre preturile constructiilor noi si salarii va creste, numarul de solicitanti eligibili de credite imobiliare si ipotecare se va diminua. Mai mult, numarul va fi si mai mic daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine actualele criterii de acordare a imprumuturilor de consum, a mai spus reprezentantul Alpha Bank.

Acesta a atras atentia si asupra decalajului de 2,5 miliarde de euro dintre nivelul creditelor ipotecare si depozite, fapt care arata ca doar 47% din imprumuturile populatiei sunt acoperite de depozite. In concluzie, oficialul Alpha Bank apreciaza ca este necesara o sursa suplimentara de finantare.

Citeste articolul integral in Realitatea Romaneasca

Madalina Haranita
Realitatea Romaneasca
 

13 October 2006