Creditele imobiliare s-au dublat, cele pentru export au scazut cu 50 la suta


ADEVARUL -  19.11. 2003




       Cresterea creditului neguvernamental a devenit una din "obsesiile" autoritatilor. Interventiile Bancii Centrale - care a incercat, prin majorarea dobanzii de interventie, sa ofere bancilor o alternativa mai profitabila de plasare a resurselor si implicit sa le "acapareze" o parte din sumele alocate creditarii - nu i-au descurajat pe bancheri.

       Ritmul de crestere a creditului neguvernamental s-a atenuat, dar nu semnificativ, astfel ca cifrele BNR arata o crestere in termeni reali de 43,9 la suta septembrie 2003-septembrie 2002. Interesanta este insa modificarea structurii creditului neguvernamental in primele noua luni ale anului, fata de cea existenta la finele anului 2002.

       Analiza Bancii Nationale arata ca, exceptand creditele imobiliare, care si-au dublat ponderea in totalul imprumuturilor acordate pe sistemul bancar (de la 2,93 la suta, in decembrie 2002, la 5,10 la suta, in septembrie 2003), si cele pentru export, care au scazut ca pondere cu circa 50 la suta (de la 1,39 la suta la 0,94 la suta), nu exista schimbari majore. De exemplu, ponderea creditelor pentru echipamente a crescut doar cu 1,62 la suta, ajungand in septembrie 2002 la 16,94 la suta din total, fata de 15,32 la suta in decembrie 2002.

       Aceste imprumuturi au ca destinatie in special investitiile, iar faptul ca ponderea lor s-a modificat foarte putin este inca un argument in favoarea temerilor expertilor FMI si ale analistilor ca "grosul" creditelor s-a indreptat cu prioritate spre consum, dand apa la moara importurilor si accentuand dezechilibrul contului curent. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca ponderea scazuta a creditelor pentru echipamente se datoreaza, pe de-o parte, neincrederii in procesul de dezinflatie, iar, pe de alta parte, faptului ca aceste imprumuturi au fost in mare parte sustinute de banci din surse externe.

        Ponderea mica a imprumuturilor pentru echipamente mai poate fi explicata si luand in calcul alti indicatori. Desi in primele noua luni ale anului se remarca o scadere cu doua puncte procentuale a creditelor de trezorerie - de la 53,14 in decembrie 2002 la 51,22 in septembrie 2003 - acestea continua sa domine structura creditului neguvernamental.

        Hegemonia creditelor de trezorerie este, de asemenea, corelata cu ponderea mare a imprumuturilor pe termen scurt in structura portofoliului de credite al bancilor (49,13 la suta fata de 48,24 la suta in decembrie 2002). In ciuda expansiunii creditului, ponderea imprumuturilor pe termen mediu in total a scazut, potrivit ultimelor date ale BNR, cu 1,12 puncte procentuale, de la 38,11 la suta in decembrie 2002 la 36,99 la suta in septembrie 2003. Or, creditele pentru echipamente sau pentru investitii sunt, de regula, pe termen mediu si lung, datele BNR confirmand astfel lipsa de incredere a bancilor, care evita sa crediteze economia pe termen mediu si mai ales pe termen lung.


Adina SADEANU
 

 

19 November 2003