Programul de credite imobiliare garantate de stat „Prima Casă" continuă să rămână blocat de la finalul anului trecut, în lipsa unei norme legislative care să-i prelungească funcţionarea până la 15 februarie, aşa cum a promis premierul Emil Boc.

sursa:www.fideliacasa.roProgramul urmează ulterior să fie modificat astfel încât să fie stimulată construcţia imobilelor noi şi mai puţin cumpărarea apartamentelor vechi.

Persoanele care au dosare aprobate de bănci şi aşteaptă a fi trimise spre Fondul de Garantare riscă astfel să piardă avansul plătit vânzătorilor, în timp ce alţii vor fi nevoiţi să-şi prelungească termenele de valabilitate a unor documente din dosarul de creditare.

„În Monitorul Oficial încă nu a apărut Hotărârea de Guvern pentru prelungirea programului, astfel încât nu putem primi dosare de la bănci",
spune Stela Alexandru, reprezentanta

Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, instituţia care garantează împrumuturile. Guvernul a anunţat în data de 6 ianuarie că a adoptat o Hotărâre pentru prelungirea programului, în vechea formă, până la 15 februarie 2010.

Confuzia persistă şi în rândurile băncilor: unele nu mai acceptă noi aplicaţii pentru aceste tipuri de credite, sfătuind clienţii să aştepte noile norme, în timp ce altele, care şi-au epuizat plafonul aflat la dispoziţie, primesc dosare, dar fără a garanta clienţilor aprobarea acestora în noile condiţii ce urmează a fi stabilite.

Băncile mari, printre care BCR şi BRD, primesc în continuare dosare pentru „Prima Casă" în vechile condiţii de creditare, însă clienţii trebuie să aibă semnat precontractul de vânzare-cumpărare a locuinţei până cel târziu 15 februarie 2010, aşa cum a anunţat Guvernul.

 

Unii bancheri susţin în continuare această măsură de stimulare a creditelor imobiliare şi consideră că este nevoie de prelungirea sa şi în acest an.


Sursa

13 January 2010