PROIECT. Consiliul Concurenţei ar putea propune eliminarea comisionului, ceea ce ar duce la o finanţare mai scumpă din bănci.

Propunerea Consiliului Concurenţei, de eliminare a comisionului de rambursare anticipată, stârneşte nelinişte printre bancheri, având în vedere că aceasta ar putea muşca serios din profiturile lor.

Dacă aceasta va intra în vigoare, costurile de finanţare ar putea creşte pentru a putea acoperi anumite pierderi pe care băncile le vor suferi în urma rambursării anticipate.

„La un credit ipotecar pe 30 de ani, dacă se rambursează creditul după numai două luni, evident banca pierde. Dacă va fi eliminat acest comision, creditul ar trebui să poate fi rambursat abia după câţiva ani de la contractare.

Astfel riscăm să păţim ce s-a întâmplat în Ungaria", ne-a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din BCR. Potrivit acestuia, în Ungaria eliminarea comisionului de rambursare a afectat şi clienţii, şi băncile. El crede că o astfel de taxă trebuie păstrată măcar la 1%.

Concurenţa vrea extinderea directivei

Consiliul Concurenţei vrea să propună extinderea directivei europene cu privire la comisionul de rambursare anticipată, astfel încât clienţii să nu-l mai plătească nici la creditele de consum cu garanţie, dar nici la cele ipotecare.

Potrivit şefului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, instituţia nu este interesată de comision în sine, ci măsura în care acesta împiedică transferul clientului la altă bancă.

„Consiliul Concurenţei vrea ca măsura să împiedice atragerea de către o bancă a unui client din cauza unui comision pe care o altă bancă îl practică", a mai declarat Bogdan Chiriţoiu, citat de Mediafax. Cu toate acestea, diferenţele dintre noi şi alte state din UE sunt evidente.

Sursa

7 October 2009