Creditele ipotecare nu sunt comode, dar cu siguranţă, pentru mulţi dintre noi, împrumuturile bancare sunt sigura metodă de a ajunge proprietarul unei locuinţe. Un împrumut contractat pe o perioadă de zeci de ani trebuie gândit bine înainte, mai ales într-o perioadă în care banii se oferă greu şi revendică la prima abatere. Astfel, cei care vor să îşi cumpere o locuinţă şi nu pot ocoli creditul ipotecar, IMOPEDIA.ro a întocmit un set de sfaturi practice care să îi ajute să obţină suma dorită de la instituţia finanţatoare.

31949-istock_000007148318small3.jpgFiecare venit contează şi este luat în calcul

Salariul este doar o componentă a veniturilor lunare, în cele mai multe cazuri. Iar băncile sunt dispuse să ia în calcul un set mai amplu de venituri obţinute. Multe pachete salariale include bonuri de masă şi este bine de ştiut că multe bănci calculează cupoanele valorice tot ca venituri. Pe aceeaşi listă intră şi diurnele sau bonusurile. De asemenea, este important de menţionat orice venit suplimentar precum cele din contracte de colaborare, chirii, drepturi de autor sau activităţi liberale. Dividendele sunt şi ele luate în calcul, dar este important de ştiut că, pentru recunoaşterea acestora, este nevoie de un efort suplimentar. Solicitantul creditului trebuie să obţină o serie de documente justificative precum decizii AGA, formulare de la Administraţia Financiară, bilanţuri şi alte documente contabile. Toate aceste dovezi ale veniturilor suplimentare cresc puternic suma maximă de împrumutat.

Co-debitorii şi giranţii pot creşte suma împrumutată

Statutul de codebitor nu este unul comod, dar pentru cei care pot apela la o asemenea strategie, banca va suplimenta suma împrumutată. În cazul persoanelor căsătorite, este bine de ştiut faptul că veniturile celor doi soţi pot fi cumulate. Dar băncile nu impun un număr limită al co-debitorilor, aşa că dacă există şi alte persoane dispuse să semneze pentru bonitatea titularului, atunci suma de împrumutat va fi din nou majorată. În general, este vorba despre rude, chiar dacă normele BNR nu impus restricţii legate de gradul de rudenie dintre titular şi co-debitor. Ceea ce este cu adevărat important, este ca persoanele participante la credit să aibă un istoric bancar fără probleme. Orice abatere a acestora se va reflecta în suma obţinută de titular.

Mai mulţi bani înseamnă mai mult timp de plată şi mai multe riscuri

Tot pentru a obţine o sumă cât mai mare, creditul poate fi întins pe o perioadă cât mai lungă de timp. Chiar dacă cele mai multe bănci acordă 30 de ani ca perioadă maximă pentru creditare, câteva dintre ele au fost dispuse de-a lungul timpului să extindă acest interval până la 40 de ani. Dar o perioadă cât mai lungă de creditare este un cuţit cu două tăişuri: pe măsură ce suma împrumutată creşte, cresc şi costurile aferente creditului. Brokerii bancari precum şi reprezentanţii băncii sunt obligaţi să expună clientului toate riscurile şi costurile pe care şi le asumă, odată cu semnarea oricărui contract bancar.

CITEŞTE ŞI: Apartamente şi case ieftine, dar nu pentru oricine. Uşile licitaţiilor publice sunt închise unor categorii de clienţi


7 October 2013