BNR continuă relaxarea politicii monetare şi taie dobânda cu încă 0,5 puncte. Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis a treia reducere din acest an, reducând principalul instrument al politicii monetare la un nivel minim record de 6,5%.

Acesta este un minim istoric, niciodată dobânda nu a SURSA:www.1235.roajuns atât de jos de la adoptarea modelului actual de politică monetară.  Analiştii se aşteptau la această decizie, chiar dacă nu excludeau o reducere mai mică a dobânzii, de doar 0,25 puncte procentuale, în condiţiile în care economia dă în continuare semne de slăbiciune, iar nivelul inflaţiei nu este îngrijorător.

În urma deciziei BNR, scad automat şi dobânda la facilitatea de credit (credit lombard), de la 11% pe an în prezent la 10,5% şi la facilitatea de depozit, de la 3% la 2,5%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Banca centrală a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 25% pentru cele în valută ale băncilor, şi a menţionat că va continua "gestionarea adecvată" a lichidităţii din sistemul bancar.
În ianuarie, banca centrală coborâse dobânda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca în februarie să continue în acelaşi ritm, reducând dobânda la 7%.

 


29 March 2010