Suma pe care o bancă poate să o împrumute unui client depinde de mai mulţi factori. Sigur, veniturile clientului sunt unul dintre cele mai importante criterii, dar sunt multe alte aspecte de care se ţine cont şi care pot influenţa puternic împrumutul final. Starea civilă, statutul în societate, nivelul studiilor şi, nu în ultimul rând, regulamentul interior al băncii, sunt doar câteva dintre ele. Vestea bună este că un client bine pregătit poate să influenţeze suma finală pe care o poate împrumuta, jonglând cu aceste criterii de eligibilitate.

34524-s24x.jpgÎn momentul în care caută un credit imobiliar, clienţii îşi doresc în general să obţină suma maximă raportată la veniturile lor. Uneori însă, băncile le oferă mai puţin, din diverse motive. Unele pot fi legate de limitările contabile, altele, strict de dosarul clientului. În general însă, nimeni nu oferă un credit ipotecar cu o sumă mai mică de 5.000-10.000 de euro, în timp ce suma maximă este strict legată de profilul clientului, în cele mai multe dintre cazuri.

„Există bănci care au limite la 30.000 – 40.000 euro, însă multe altele nu impun restricţii în acest sens, atât timp cât clientul este eligibil. Pentru a obţine o sumă cât mai mare, clienţii trebuie să îşi îmbunătăţească scoringul”, arată specialiştii AVBS Credit.

Un scor cât mai mare obţinut de client înseamnă accesul la suma maximă posibilă

Scoringul este punctajul obţinut de clientul care solicită creditul. Acesta este calculat de specialiştii băncii pe baza unor criterii socio-demografice, precum starea civilă, statutul, domiciliul, ultima formă de studii absolvită sau vechimea în muncă. Alte criterii sunt legate de istoricul de la Biroul de Credite sau tipul de venit. Respectiv, se ia în calcul dacă salariul este în lei sau euro, dacă este integral pe cartea de muncă sau obţinut şi în baza a diferite contracte ori dacă este vorba de alte surse de venit. În orice caz, un punctaj mai mare înseamnă întotdeauna creşterea sumei care poate fi accesată. Iar punctajul poate fi prestabilit de client în funcţie de nevoile pe care le are.

„În momentul în care ştii că urmează să accesezi un credit în viitor, poţi aştepta momentul potrivit pentru a depune dosarul în aşa fel încât să obţii un scor mai bun. De exemplu, dacă persoana intersată de obţinerea creditului se căsătoreşte, îşi finalizează studiile sau face dovada unei stabilităţi crescute la locul de muncă, şansele ca aceasta să obţină un scoring mai bun cresc”, continuă specialiştii AVBS Credit.

Există câteva bănci care încurajează accesarea creditelor ipotecare prin dobânzi tentante

După stabilirea celor mai buni parametri pentru împrumut, la nivel personal, clientul trebuie să găsească banca potrivită nevoilor lui. Acest lucru se poate face prin analiza directă a instituţiilor financiare şi a ofertelor acestora, sau prin apelarea la o companie de brokeraj care are o bază de date completă şi permanent actualizată a ofertelor bancare. Mulţi dintre aceştia nu sunt plătiţi de clienţi, ci de banca spre care îi duce pe aceştia.

„În acest moment, în România, există câteva bănci care încurajează accesarea creditelor ipotecare. Ele fac acest lucru prin practicarea unor dobânzi foarte avantajoase, uneori similare sau chiar mai mici decât cele aplicate în cazul creditelelor Prima Casă. În plus, un broker bancar poate chiar să negocieze dobânda şi comisioanele percepute de bancă”, continuă oficialii companiei de brokeraj.

Stabilirea monedei în care se acordă creditul este un alt pas important. Potrivit experţilor în împrumuturi bancare, vremea creditelor în euro a trecut. Dobânzile împrumuturilor în monedă naţională au ajuns la acelaşi nivel cu cel al creditelor în monedă europeană. Avantajul incontestabil al creditelor în monedă naţională este eliminarea riscului valutar, care este o permanentă ameninţare, mai ales în cazul împrumuturilor pe termen lung.

CITEŞTE ŞI: Dator vândut băncii, fără niciun credit în derulare: riscul rambursării anticipate

 

30 June 2014