Romania va imprumuta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) 140 de milioane de euro pentru a finanta, in perioada 2006-2007, proiectul de constructie a 9.000 de locuinte sociale care vor fi inchiriate tinerilor. Costul total estimat al proiectului, prevazut sa se deruleze pe o perioada de trei ani, este de 210 milioane de euro, excluzand taxele si impozitele datorate pe teritoriul Romaniei. Imprumutul reprezinta 70% din valoarea totala a proiectului si este acordat pe termen de 20 de ani, din care cinci ani perioada de gratie.

Diferenta de 30% din costurile proiectului va fi acoperita de la bugetul de stat si de la bugetele autoritatilor locale. Municipalitatile pe teritoriul carora sunt situate constructiile vor aloca echivalentul in lei a 35,5 milioane de euro pentru a acoperi costul terenurilor, cheltuielile pentru finantarea studiilor de fezabilitate, pentru pregatirea si viabilizarea terenurilor. Suma nu include valoarea taxelor si impozitelor aferente activitatilor finantate.

De la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) vor fi asigurate fonduri reprezentand 34,5 milioane euro pentru finantarea documentatiilor tehnico-economice, a lucrarilor de constructie si pentru supravegherea executarii acestor lucrari.

Marea pacaleala

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), infiintata prin Legea 152/ 1998, a pornit la drum cu mult entuziasm dorindu-se a fi o institutie care sa vina in sprijinul tinerilor ce-si cautau o locuinta. Insa, totul s-a dovedit un balon de sapun si Agentia s-a impotmolit in strategii, criza de fonduri si multe scandaluri dezvaluite de mass-media. In afara de faptul ca prin ANL s-au construit mult prea putine locuinte fata de numarul cererilor, accesul tinerilor "de rand" la o astfel de casa s-a dovedit a fi doar un vis frumos.

De la aparitia ANL, mii de tineri au sperat ca o parte din problemele lor vor lua sfarsit prin obtinerea unei locuinte de la ANL. Astfel, ei au facut eforturi imense pentru a-si aduna actele si dovezi pentru a obtine un punctaj bun in cursa pentru o casa data de Agentie. Intre timp, multi dintre acesti tineri ori au renuntat sa mai spere, ori au depasit varsta legala (35 de ani) pentru a primi astfel de locuinte.

Unul dintre motivele pentru care visul unei locuinte a fost spulberat au fost ratele lunare care ar fi trebuit platite de "tinerii cu venituri reduse, pana in 35 de ani". Aceste rate se ridica la cel putin 400 de euro/luna. Apoi, felul in care aceste locuinte erau repartizate de consiliile locale a fost un alt motiv pentru care tinerii au renuntat sa mai astepte case de la ANL.

Scandalurile dezvaluite de mass-media, in care a fost implicata aceasta institutie, au fost destul de multe si n-au ocolit marile orase. Este suficient sa amintim scandalul caselor din Focsani unde pe listele celor care urmau sa primeasca o locuinta erau odraslele politicienilor locali PSD sau oameni de afaceri prosperi care sustineau partidul de guvernamant. La fel s-a intamplat si la Oradea, Timisoara, Bacau sau chiar Bucuresti.

Dar, de departe cel mai "savuros" scandal al ANL a fost felul in care mai multe persoane cu nume sonore in viata politica au reusit sa obtina vile construite prin ANL. Astfel, in 2002, printre personalitatile, de la acea vreme, care-si doreau vile de la ANL, cu dobanda subventionata, pe terenuri obtinute gratuit, se numarau Rovana Plumb, Eugen Plesca (primar al sectorului 3), Valentin Timnea (viceprimar sector 3),Calin Dumitrascu (arhitect sef setorul 3), Doru Giugula secretar general al CGMB etc. Nici municipiul Timisoara nu a fost ferit de dezvaluiri privind nereguli in repartizarea locuintelor ANL.

Alte probleme ivite in jurul acestei institutii sunt cele legate de celebrul cartier "Henri Coanda" din Capitala. De asemenea, mai amintim si locuintele din cartierul Cismea din municipiul Botosani, unde acum patru ani au fost incepute lucrari de constructie a unui numar de 210 apartamente. Problema este ca nici acum aceste locuinte nu au fost terminate. In cazul locuintelor terminate si destinate unor persoane fara nume sonore, utilitatile, dotarile si amenajarile interioare ale locuintelor lasa de dorit (Sighetul Marmatiei, Valcea etc).

Au fost semnalate numeroase probleme legate de finalizarea lucrarilor si darea in folosinta a locuintelor ANL: tevile de la instalatiile termice fisurate; bai devenite fantani arteziene; pereti innegriti; ziduri care au fost sparte de constructor chiar dupa finalizarea lucrarilor pentru a efectua aerisirile; tamplaria de la geamuri care nu era din aluminiu, asa cum prevedea caietul de sarcini, ci din lemn sau unii locatari care au fost nevoiti sa stea aproape un an fara a fi racordati la reteaua de alimentare cu gaze etc.

Articol integral in Ziua

 

Corina SCARLAT
Ziua
 

26 April 2006