Chiriile cresc mai repede decât valoarea locuinţelor, în majoritatea metropolelor de importanţă globală, arată statisticile. În vechile metropole ale lumii, cererea de închiriere creşte continuu, atât din partea localnicilor, cât şi din partea noilor angajaţi străini, în timp ce oferta din sectorul rezidenţial rămâne limitată.

23863-house_for_rent.jpgA crescut preţul de închiriere a locuinţelor din aşa-numitele „metropole vechi” – Londra, New York, Sydney şi Paris. Creşterea medie a chiriilor din aceste oraşe este uşoară, de aproape 3% în ultimele luni din 2011, arată indexul World Class Cities întocmit anual de gigantul imobiliar Savills. În acelaşi timp, creşterea costurilor medii de închiriere a depăşit creşterea preţului locuinţelor, se subliniază în raport.

„Asupra economiilor din întreaga lume planează incertitudinea, astfel că este afectată securitatea locurilor de muncă. Una dintre consecinţe este că angajaţii care locuiesc în oraşele-cheie preferă să închirieze, decât să cumpere. Mai mult decât atât, unii dintre noii chiriaşi sunt proprietari executaţi silit”, susţine Yolande Barnes, directorul departamentului rezidenţial din cadrul Savills.

  • Paris a depăşit Londra, devenind astfel metropola cu cele mai mari costuri de închiriere din lume
  • Chiria medie ajunge să fie de trei ori mai mare în capitala Franţei decât în Shanghai sau în Mumbai
  • „Vedeta” anului a fost New York, unde creşterea înregistrată de chirii a fost de 6,5% în prima jumătate a lui 2011 şi de încă 6,2% în a doua parte a anului
  • Mumbai este singurul oraş unde chiriile s-au menţinut neschimbate în 2011 faţă de 2010

În ciuda boom-ului economic înregistrat din 2005 încoace, creşterea chiriilor a încetinit în aşa-numitele „metropole noi”, precum Shanghai, Hong Kong, Moscova şi Mumbai. Excepţia notabilă este Singapore, unde chiria medie a crescut cu 4,4% în prima jumătate a lui 2011 şi cu alte cinci procente în a doua parte a anului. În acelaşi timp, Tokyo este singura metropolă care a înregistrat scăderi: -4,8% în prima parte a lui 2011 şi -1,1% în a doua jumătate a anului.

CITEŞTE ŞI Locuitul cu chirie te poate îmbogăţi? Află cât de rentabil este să deţii o proprietate


13 March 2012