Scăderea sectorului de construcţii nu-i îngrijorează pe producătorii de materiale, ba dimpotrivă. Cesarom, Henkel şi AdePlast au anunţat că vor demara în acest an lucrările la noi unităţi de producţie. Noile fabrici vor creşte semnificativ capacităţile de producţie, începând cu 2012. Rămâne de văzut dacă economia va permite ca aceste linii să funcţioneze la foc continuu.

18855-11.jpgNu mai este niciun secret pentru nimeni că volumul construcţiilor pe segmentul rezidenţial a scăzut susţinut în ultimii trei ani. Iar tendinţa va continua, cel puţin pe termen scurt. Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primele patru luni din acest an s-a diminuat cu 6,8% faţă de acelaşi interval din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.Teoretic, aceste cifre ar trebui să provoace îngrijorare în rândul producătorilor de materiale de construcţii, ale căror produse ajung în mare parte la firmele de construcţii sau la utilizatorul final. Dacă ne uităm însă la planurile marilor companii de profil, îngrijorarea nu este cuvântul de ordine, ba dimpotrivă.

De pildă, compania Henkel, cu activităţi pe segmentul adezivilor şi mortarelor, dar şi pe cel al detergenţilor şi cosmeticelor, a anunţat că va demara, în octombrie, lucrările la o nouă unitate, în care va produce adezivi şi mortare. Situată la Roznov, în apropiere de Piatra Neamţ, fabrica va fi construită pe un teren de 36 de hectare, achiziţionat în 2010, şi va necesita o investiţie de zece milioane de euro.

Fonduri europene

Aproximativ o treime din această sumă - trei milioane de euro - reprezintă bani europeni. De altfel, mulţi jucători mari din diverse domenii au apelat la acest tip de finanţare. Din 2008 încoace, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" (AMPOSCCE), a primit aproximativ 4.500 de proiecte depuse de întreprinderile mari, potrivit lui Dan Stolojanu, responsabil apel în cadrul AMPOSCCE. „Bugetele proiectelor depuse au depăşit 4,7 miliarde de lei, în condiţiile unei sume maxime posibile a fi acordată de 450 de milioane de lei", precizează Stolojanu.

Companiile mari investesc însă şi dacă nu dispun de finanţare europeană. Este cazul austriecilor de la Lasselsberger, prezenţi în România prin brandul Cesarom, care au anunţat recent o investiţie de 14 milioane de euro, din fonduri proprii, pentru inaugurarea unei noi linii de producţie de plăci ceramice în zona Clujului.

La rândul său, omul de afaceri Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast, este decis să renunţe la un procent cuprins între 20-30% din acţiunile companiei pentru a asigura întreaga finanţare a unei noi fabricii de adezivi şi mortare uscate în centrul Moldovei. „Am negociat deja cu un investitor străin şi aştept ca în acest an să încheiem tranzacţia", a spus Bărbuţ, care vizează dezvoltarea Adeplast atât în Republica Moldova, cât şi în Ucraina, unde există deja contracte în desfăşurare.

Afaceristul consideră că este foarte important să deţină o fabrică în inima Moldovei şi spune că a antamat deja terenul, urmând ca în acest an să pornească lucrările de construire a unităţii de producţie. „Este vorba de circa trei hectare în apropiere de oraşul Roman", ne- a mai dezvăluit Bărbuţ.

Necesarul investiţiei se va situa între 10 şi 12 milioane de euro. În prezent, Bărbuţ construieşte o fabrică de polistiren la Ploieşti, în urma unei investiţii de 4,5 milioane de euro. Termenul estimat de finalizare a fabricii este august 2011, iar capacitatea de producţie se va ridica la 700.000 de metri cubi de polistiren pe an.

Aceste investiţii confirmă o tendinţă din piaţă, şi anume că marii investitori manifestă din nou interes pentru noi unităţi de producţie, fapt care are un impact semnificativ asupra cererii de terenuri pe care să dezvolte fabrici sau de spaţii industriale pe care să le închirieze. „Cererea pe segmentul industrial şi logistic este orientată mai ales spre provincie şi vine din partea firmelor din domeniul producţiei, în special din automotive - furnizorii marilor coloşi din industria auto - şi pe segmentul materialelor de construcţii", explică Ilinca Păun, managing director al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Noile unităţi - atât fabrica Henkel, cât şi cea a Cesarom - vor fi gata în cursul anului 2012 şi vor creşte capacităţile de producţie anuale la 700.000 de tone de mortare şi adezivi (Henkel), respectiv la 8,5 milioane de metri pătraţi de plăci ceramice (Cesarom). Şi Adeplast şi-a propus ca unitatea de producţie din Moldova să intre în funcţiune în luna mai a anului viitor. În prezent, capacitatea anuală de producţie a companiei este de 700.000 de tone de adezivi şi mortare uscate, dar „va creşte semnificativ în 2013", după cum spune Marcel Bărbuţ.

2013, anul marilor speranţe

Toate acestea se vor întâmpla însă peste doi ani. Pentru moment, lucrurile rămân sumbre: în 2010, piaţa construcţiilor a înregistrat o scădere de 15%, potrivit estimărilor lui Andrei Dumitrescu, sales&marketing manager în cadrul Henkel. Eduard Măcărescu, director de operaţiuni la Cesarom, vorbeşte şi el de o diminuare. „În 2011, piaţa de plăci ceramice va scădea cu 10% faţă de anul trecut". În 2010, segmentul de profil a înregistrat o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro şi un volum al vânzărilor de 22 de milioane de metri pătraţi.

Interes pentru terenuri

Marii investitori manifestă din nou interes pentru noi unităţi de producţie, fapt care are un impact semnificativ asupra cererii de terenuri pe care să dezvolte fabrici sau de spaţii industriale pe care să le închirieze.


Sursa

2 June 2011