100 de milioane de euro va investi retailerul Cora în dezvoltarea celui mai mare proiect din România, la Constanţa, pe un teren cu o suprafaţă de 5 hectare. Investiţia în cele trei proiecte se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.

16490-corall1_86278800.jpgLucrările de construcţie au fost demarate în luna decembrie a anului trecut, iar oficialii estimează că proiectul Corall va fi inaugurat în a doua jumătate a anului viitor.

Corall va avea o suprafaţă de 150.000 mp construiţi şi repartizaţi pe patru niveluri: subsol, parter şi două etaje. Princiala ancoră va fi un hypermarket Cora care va avea o suprafaţă de vânzare de 8.000 mp. Galerii comerciale vor avea o suprafaţă de peste 25.000 mp, cinematografe pe 3.000 mp, o zonă de food court de 3.600 mp şi 1.500 locuri de parcare. Parcările vor fi amenajate la subsol, la etajul doi intermediar şi pe terasa imobilului. De asemenea 25% din suprafaţa centrului comercial va fi destinată unei zone de distracţie.

Malluri şi la Braşov şi Bacău

"Mai avem planuri să construim astfel de proiecte la Braşov şi la Bacău. Pentru proiectul din Braşov suntem în stadiul de a obţine autorizaţia de demolare a fostei fabrici, în circa 2-3 săptămâni, iar autorizaţia de construcţie o vom obţine cel mai probabil în septembrie", a declarat Philippe Lejeune, directorul general al Cora România. Tot aici, retailerul mai doreşte să construiască un hotel, însă deocamdată este în căutarea unui partener pentru dezvoltarea acestuia.

Cora a achiziţionat anul trecut terenul fostei fabrici Hidromecanica din Braşov ce are o suprafaţă de 4 hectare la preţul de 13 milioane de euro, iar investiţia în noul proiect va fi în jurul sumei de 100 de milioane de euro.

Şi la Bacău, retailerul a achiziţioant un teren, însă mai mic ca suprafaţă decât cel din Braşov şi va necesita o investiţie mai mică de 100 de milioane de euro. Lejeune a declarat că cel mai probabil, construcţia acestor două proiecte va fi demarată în primăvara lui 2012.

În ultimii doi ani, Cora a achiziţionat mai multe terenuri, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro, ajungând astfel la un portofoliu de 40 de hectare de teren. În Bucureşti, retailerul a cumpărat anul trecut două terenuri, unul situat în zona Şoselei Alexandria, iar celălalt în localitatea Jilava.

Întrebat de ce prferă compania să dezvolte singură proiecte, Lejeune a spus că este mult mai uşor să ai propriul tău proiect şi să amplasezi hypermarketul unde vrei, decât dacă închiriezi într-un alt centru comercial, unde nu există această libertate de alegere. Din toate hypermarketurile pe care le-a deschis Cora în România, doar cele din Arad şi Baia Mare sunt dezvoltate în parteneriare cu GTC, pentru Galleria Arad (9.000 mp) şi cu dezvoltatorii Gold Plaza din Baia Mare (8.000 mp).

"E dificil să găseşti terenuri în Bucureşti; dacă găsim ceva, cumpărăm şi alteptăm noi oportunităţi de investiţie", a mai adăugat directorul general al Cora România.

În 18 martie, Cora va deschide un magazin pe un alt format la Drobeta Turnu Severin, unde hypermarketul va avea o suprafaţă de 8.000 mp, dar şi o galerie comercială de 4.000 mp, cu o investiţie estimată la 22 milioane de euro.


Sursa

16 February 2011