Un agent ce a semnat contract exclusiv cu un proprietar, nu va mai avea voie să blocheze cooperarea cu alți agenți.

Propunerea legislativă aflată în Senat vine să remedieze o practică deficitară din piața imobiliara.

CONTEXT

În practica curentă, unii agenți semnează contracte cu clauză exclusivă cu un proprietar și promovează proprietatea pe portaluri, precum și în MLS. Un alt agent, ce are contract exclusiv cu un client cumpărător, vede proprietatea și sună la primul agent. Acesta, văzând că în partea cealaltă se află tot un agent invocă tot felul de explicații pentru a bloca cooperarea. De ce? Pentru că, în cazul cooperării, ne aflăm în cel puțin intr-unul dintre scenariile de mai jos:

  1. Agentul vânzătorului promisese un procent de comision celui care îi va aduce un cumpărător. Și chiar dacă acest cumpărător ar fi fost mai bun pentru proprietar, agentul ar putea să se uite mai întâi la interesele sale și se vede "deposedat" de un posibil comision întreg.
  2. Mai exista și așa numita EXCLUSIVITATE ce presupunea ca agentul să ia comision de la ambele părți, iar o cooperare i-ar fi diminuat de asemenea venitul agentului proprietarului, întrucât și în acest caz comisioanele s-ar împărți între agenți.

În ambele scenarii de mai sus, cel prejudiciat este proprietarul pentru că nu poate avea acces la cel mai bun cumpărător pentru el, întrucât acesta nu trece de filtrul de interes al agentului de listing (cel cu care a semnat contractul exclusiv)

SCHIMBARE

Propunerea legislativă aflată în Senat vine cu următoarele modificări cheie:

Definește COOPERAREA ca fiind relația care se stabilește între intermediarii imobiliari care au fiecare contracte de intermediere încheiate cu clienții lor

Apoi legea stabilește obligativitatea COOPERĂRII, precizând:

Intermediarul exclusiv al unei părți a tranzacției imobiliare este obligat sa coopereze cu bunăcredință cu alți intermediari imobiliari în vederea încheierii tranzacției imobiliare, cu excepția cazului în care o astfel de cooperare nu servește intereselor clientului său.

Art. 33 (5)

Obligația de mai sus se aplică în raport cu acei intermediari care acționează cu bunăcredință în baza unui contract exclusiv (fiecare cu clientul său).

Această temă a fost dezbătută și de invitații lui Razvan Muntean la emisiunea ZAI la o Cafea: Igor Postovanu (APAIR), Dragos Vîlceanu (ABI) și Cătălin Prișcorniță (CEIR).

28 February 2023