Accesibilitatea apartamentelor romanesti, printre cele mai reduse din Europa

In ultimele 12-16 luni, piata imobiliara a asistat la ceea ce unii specialisti, dar si profani anticipau cu mult inaintea declansarii crizei ca, in mod inevitabil, aceasta va duce la sca­derea preturilor imo­bilelor con­si­derate ca fiind supra­evaluate.

Intre­barea care se pune acum este: am ajuns la minimul istoric sau caderea preturilor va continua?

Desi in ultimul an am fost martorii scaderii abrupte a preturilor pe piata rezidentiala romaneasca, trendul este departe de a se incheia. Datele statistice, asa putine si cu suspiciune de mani­pu­lare cum sunt, ne indica un fapt: pre­turile locuintelor inca se mentin la un nivel mult peste posibilitatile de cum­parare ale romanilor.

Astfel, in pofida inregistrarii unei reduceri de peste 30% a preturilor medii la locuinte (vechi si noi), un studiu realizat de Global Property Guide (GPG) arata ca tara noastra con­tinua sa se afle prin­tre statele cu cel mai mare indice PIB/pret locuinta din Europa.

Indicele reprezinta ra­portul dintre pretul pe metru patrat al unei locuinte, luata ca o uni­tate standard avand 100 mp cu toate dotarile, aflata intr-o zona buna, si veniturile pe cap de locuitor.

Cu cat un indice este mai inalt, cu atat mai inaccesibila este piata rezi­dentiala pe care o reflecta. Astfel, potrivit datelor GPG, indicele romanesc al pre­tului la case in raport cu PIB este de 53, fiind de doua-trei ori mai mare compa­rativ cu tari precum Cehia, Croatia, Italia, Spania, Ungaria sau chiar Elvetia.

Altfel spus, in raport cu veniturile pe care le realizam platim pentru locuinte mult mai mult comparativ cu cehii, maghiarii sau elvetienii.




Sursa

4 November 2009